Izvor: B92, 22.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić suprotno o Rusiji i NATO-u

Zagreb -- Stjepan Mesić saopštio je da u potpunosti podržava sporazum u šest tačaka koji su postigli predsednici Rusije i Francuske.

Jutarnji list piše da se Stjepan Mesić tim saopštenjem indirektno, ali vrlo jasno ogradio od zajedničkog saopštenja NATO-a o odnosu prema Rusiji. Predsednik Hrvatske navodi da s izuzetnom pažnjom prati zbivanja u Gruziji i ponavlja svoj principijelni stav o potrebi prekidanja svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnih operacija i vraćanju na put traženja političkog rešenja.

"Optužbe i protuoptužbe ne vode ničemu, a umesto prekidanja kontakata, trebalo bi raditi na njihovom intenziviranju, kako bi se u direktnom dijalogu obnovilo narušeno poverenje i stvari vratilo na teren političkih pregovora", navodi se u saopštenju.

Tim saopštenjem Mesić se prema ocenama pojedinih medija indirektno ali vrlo jasno ogradio od zajedničkog saopštenja NATO-a o odnosu prema Rusiji a koje je podržao i hrvatski šef diplomatije Gordan Jandroković koji je prisustvovao sastanku ministara članica NATO-a koji su sadli takvo saopštenje.

Mesić je "Jutarnjem listu" izjavio da se nada da su iz kratkog rata Rusije i Gruzije svi izvukli pouku da ne vredi ići u rat kako bi se rešili problemi.

Mediji su i ranije pisali da se Mesićev stav razlikuje od stava vlade koja bespogovorono podržava NATO koji je Hrvatsku ove godine pozvao u svoje članstvo.

Mesić za koga smatraju da u celoj priči podržava i Rusiju, po rečima svojih saradnikka smatra da ako Hrvatska ide u NATO, za šta se i on zalaže, to ne znači da u Hrvatskoj ne moraju misliti svojom glavom i da nemaju pravo na sopstveni stav.

U ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija smatraju da je Mesićevo saopštenje na tragu saopštenja koje je ranije izdalo ministarstvo.

"Jutarnji list", međutim, donosi izjavu jednog neimenovanog zvaničnika u ministarstvu da, ako neko Hrvatsku umesto u NATO želi voditi u Pokret nesvrstanih, to mora jasno reći i za to dobiti podršku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.