Međunarodna konferencija o bezbednosti

Izvor: RTS, 05.Feb.2010, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna konferencija o bezbednosti

Uz učešće političara i eksperata iz oko 40 zemalja sveta u Minhenu počela 46. međunarodna konferencija o bezbednosti. Razgovaraće se o Iranu, Avganistanu, Bliskom istoku, NATO strategiji i pitanjima u vezi sa resursima.

Uz najstrože mere bezbednosti, u Minhenu je otvorena međunarodna Konferencija o sigurnosti, na kojoj je će atomski spor sa Iranom biti jedna od najvažnijih tema ovog skupa.

Nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg je u uvodnom govoru izrazio nadu da će doći do pomaka u dugogodišnjem sporu sa Iranom i izrazio zadovoljstvo što je i Manišer Motaki, šef diplomatije Islamske republike doputovao na skup.

Na trodnevnom skupu će učestvovati oko 300 političara iz sveta, među kojima se očekuje i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Do nedelje, učesnici konferencije će razgovarati o situaciji u Avganistanu, NATO strategiji, miru na Bliskom istoku, evroatlanskim odnosima i, prvi put, o pitanjima vezanim za resurse.

''Zvezda je stigla iz Kine'', ovako su nemački mediji prokomentarisali učešće šefa diplomatije najmnogoljudnije države Jang Jiećija na skupu, ukazujući da je njegov engleski perfektan, a on prijateljski nastrojen, ali nepopustljiv.

Narodna Republika Kina, koja prvi put učestvuje u radu ove konferencije je, prema mišljenju nemačkih medija, koristi u Minhenu svoje diplomatske šanse, pošto zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države nisu poslale najviše rangirane zastupnike.

Žestoka kritika na račun SAD

Ministar Jang je večeras žestoko kritikovao planiranu prodaju američkog oružja Tajvanu i rekao da je to mešanje u unutrašnje stvari Kine, preneli su nemački mediji.

Šef dipomatije Kine takođe je rekao da je situacija sa Iranom ušla u odlučujuću fazu, te ukazao da su sada potrebni strpljenje i flekisbilnost, a da je cilj da se kroz dijalog i pregovore pronađe dugoročno rešenje za nuklearni program Islamske republike.

Među učesnicima konferencije su i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, predsednik Avganistana Hamid Karzai, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton, savetnik za sigurnost američkog predsednika Džim Džons, ministar odbrane Velike Britanije Bob Ejnsvort, specijalni američki izaslanik za Pakistan Ričard Holbruk i drugi.

Nemački mediji naglašavaju da se ovaj put konferencija održava uz manje prominentnih političkih ličnosti.

Proteklih godina su na tom skupu učestvovali zamenik američkog predsednika Džozef Bajden, francuski predsednik Nikola Sarkozi, bivši ruski predsednik Vladimir Putin, srpski predsednik Boris Tadić i drugi.

Najavljene demonstracije

Kao i proteklih godina, protivnici konferencije i globalizacije su i za ovaj skup najavili demonstracije i proteste u Minhenu. Nemačka policija strahuje od mogućih ispada agresivnih demonstranata i protivnika ovog skupa.

''Većina demonstranata će, sigurno, biti miroljubiva, ali mi pretpostavljamo da će se u Minhenu pojaviti i najmanje 500 ljudi, koji će biti spremni za nasilje'', rekao je zamenik predsednika policije u Minhenu Robert Kop, preneli su nemački mediji.

Nemačka policija računa da će se, tokom vikenda, u Minhenu okupiti oko 5.000 demonstranata, protivnika globalizacije i konferencije i ekstremnih levičara, koji će u glavnom gradu Baravske demonstrirati za vreme skupa, koji će obezbeđivati najmanje 3.700 policajaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Minhenu 46. konferencija o bezbednosti

Izvor: S media, 05.Feb.2010

U Minhenu večeras, uz najstrože mere sigurnosti, počinje 46. medjunarodna konferencija o bezbednosti, uz učešće političara i eksperata iz oko 40 zemalja. ..Oni će do nedelje razgovarati o situaciji u Avganistanu, NATO strategiji, miru na Bliskom istoku, evroatlanskim odnosima i, prvi put, o...

Nastavak na S media...

Ministar Jeremić u Minhenu, počela konferencija

Izvor: SrbijaNet.rs, 06.Feb.2010, 10:11

U Minhenu je uz najstrože mere bezbednosti, sinoć otvorena 46. medjunarodna Konferencija o bezbednosti, na kojoj je će se raspravljati o NATO strategiji, spornom nuklearnom programu Irana, situaciji u Avganistanu kao i na Bliskom istoku. U radu konferencije će učestvovati ministar spoljnih poslova

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.