Mediji: Veliki NATO manevri na Balkanu

Izvor: Beta, 18.Maj.2023, 10:54

Mediji: Veliki NATO manevri na Balkanu

Američke i savezničke snage su u pokretu na širom prostoru Balkana, što je sastavni deo vežbe "Branilac 23", u čijem izvođenju učestvuje više od 24.000 vojnika iz 20 NATO armija.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, čitava američka brigada biće prebačena iz kontinentalnog dela SAD i zajedno sa kontigentima članica NATO i partnera učestvovaće u povezanom nizu vežbi koje će kulminirati u delti Dunava."To je sastavni deo šire evropske aktivnosti okvirnog naziva 'Branilac 23' uz učešće više od 7.000 vojnika iz SAD i 17.000 ljudi iz preko 20 armija NATO i partnera", dodaje se.Jedna od tri velike vežbe u okviru vežbe "Branilac 23" je i "Trenutni odgovor 23", koja se od 22. maja do 2. juna održava na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Grčke i Bugarske. U toj fazi manevara američke snage vežbaće sa saveznicima na njihovim poligonima."Cilj je da se potencijalnom protivniku prikaže odlučnost SAD i saveznika da odgovore na izazov koji predstavlja agresija protivnika u blizini južnog krila NATO. Jasno je da se to odnosi na Rusiju i da vežba predstavlja prikaz sile i potvrdu odlučnosti SAD da štiti crnomorski pravac i Balkan", piše portal.Za potrebe te vežbe formiraće se tri namenska privremena sastava ekvivalenta brigade, jedan u Hrvatskoj, Sloveniji ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Mediji: Veliki NATO manevri na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2023

Američke i savezničke snage su u pokretu na širem prostoru Balkana, što je sastavni deo vežbe "Branilac 23", u čijem izvođenju učestvuje više od 24.000 vojnika iz 20 NATO armija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.