Mediji: Članice NATO-a ne mogu da odluče ko će biti novi generalni sekretar, Stoltenberg nezadovoljan

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 19:55

Mediji: Članice NATO-a ne mogu da odluče ko će biti novi generalni sekretar, Stoltenberg nezadovoljan

Zemlje članice NATO-a naklonjene su opciji produžetka ovlašćenja generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

Poteškoćae su nastale prilikom odobravanja kandidature njegovog naslednika, objavilo je britansko izdanje "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izvore.

Produžavanje Stoltenbergovih ovlašćenja koja ističu 30. septembra je kratkoročna kompromisna varijanta za članice NATO-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre izbora njegovog naslednika sledeće godine.

Prema pisanju lista, verzija sa nastavkom punomoćja aktuelnog generalnog sekretara Alijanse posledica je toga što dva glavna kandidata na poziciju novog rukovodioca vojnog bloka, premijer Danske Mete Frederiksen i ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles, nisu mogli da dobiju jednoglasnu podršku učesnika organizacije.

Najveće zemlje članice NATO-a, uključujući SAD, smatraju da bi funkciju generalnog sekretara trebalo da zauzme bivši ili aktuelni šef Vlade koji bi imao veći autoritet u očima svih učesnika bloka. Izvori izdanja su dodali da Francuska i Nemačka i dalje naginju kandidaturi Frederiksen, iako joj američki predsednik Džozef Bajden na sastanku sa njom 5. juna u Vašingtonu nije pružio "punu podršku".

Sam Stoltenberg, ističe se u članku, nezadovoljan je zbog nejasnog statusa njegove budućnosti. Istovremeno, članovi njegovog tima u Briselu već su počeli da se spremaju za povratak u svoje matične zemlje.

Stoltenberg je trebalo da podnese ostavku 1. oktobra 2022. godine, mada su u martu ove godine lideri članica Alijanse doneli odluku o produženju njegovog mandata do 30. septembra 2023. godine. Aktuelni generalni sekretar NATO-a 15. maja je potvrdio da namerava da ode sa te funkcije nakon isteka ovlašćenja.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacioalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da Bajden još nije odlučio čiju će kandidaturu podržati.

Jens Stoltenberg je na čelu NATO-a od 2014. godine.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.