Masakr? NATO šalje Ukrajince na klanje. Neće pobediti

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 22:23

Masakr? "NATO šalje Ukrajince na klanje. Neće pobediti"

Alijansa je nezadovoljna tokom ukrajinske kontraofanzive, te je naložila Zelenskom da se vrati NATO taktici, istakao je bivši američki obaveštajac.

Lideri NATO-a naterali su ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da još jednom pošalje mehanizovane bataljone Oružanih snaga Ukrajine na klanje, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu "Ridakted".

"Ukrajinci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su morali da se vrate masovnim oklopnim napadima. Upravo to vidimo. Oni šalju oklopne bataljone u zonu razaranja, gde ih Rusi uništavaju", tvrdi ekspert. Prema njegovim rečima, NATO je nezadovoljan tokom ukrajinske kontraofanzive, pošto Oružane snage Ukrajine ne postižu uspehe ni uz pomoć zapadnog oružja. To je navelo lidere Alijanse da nalože Zelenskom da se vrati NATO taktici napada teškim oklopom, u protivnom bi mogao da izgubi zapadnu vojnu podršku.

"Ovo je masakr na bojnom polju. Ukrajinci neće pobediti", istakao je Riter.

Takođe, ruska vojska će, kako je rekao na Jutjub kanalu "Ju Es tur of djuti", preuzeti od Oružanih snaga Ukrajine sve teritorije koje joj pripada po ustavu misleći na oblasti koje su joj se pripojile nakon raspisivanja referenduma.

"Rusija nikada neće napustiti regione koji joj pripadaju po Ustavu", izjavio je Riter i dodao da Rusi neće odustati dok ne uzmu svoje teritorije.

Najavio je i rusko preuzimanje Herosona i Zaporožja, kao i to da će kijevske vlasti izgubiti kontrolu nad gradovima kao što su Harkov i Odesa.

Bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Makgregor smatra pak da su Sjedinjene Države svesne totalnog poraza u Ukrajini, te da su spremne "da idu kući".

"Postoji želja da se skrene pažnja s neizbežnog neuspeha, o čemu će se pročuti u javnom prostoru i što će potom prodreti i u američku svest. Oni (američki zvaničnici) traže način da se distanciraju govoreći da su učinili sve što su mogli, da su sve dali Ukrajincima, ali da oni ništa nisu uradili, te da je to sad njihov problem", rekao je stručnjak u intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu "Daglas Makgregor strejt kols".

Makgregor je dodao da ovo ukazuje na promenu u američkom pristupu ukrajinskoj krizi, uprkos tome što Bela kuća nerado priznaje činjenicu da je Ukrajina postala katastrofa za SAD. Vašington je, smatra analitičar, napravio grešku jer je potcenio Rusiju i time žrtvovao ceo ukrajinski narod, dok sada pokušava da nađe način da se izvuče iz ove situacije.

"Jedan način je da sakrije katastrofu, za sve okrivi Ukrajince i povuče se iz priče", zaključio je bivši savetnik šefa Pentagona.

Da je kontraofanziva osuđena na propast smatra i bivši analitičar Pentagona za spoljne odnose Beri Pozen.

Po njegovim rečima, nema nikakvog smisla nastaviti istu jer čak i ako bi Ukrajinci uspeli da probiju prvu liniju ruske odbrane, suočiće se s kontranapadom ruskog rezervnog sastava, konstatovao je Pozen u članku za "Forin polisi".

Jedina šansa kontraofanzive je da Rusi nemaju rezervi, što je gotovo nemoguće, dodaje ekspert.

"Međutim, ako je ova pretpostavka (o nedostatku rezervi) pogrešna, onda nema mnogo smisla da Ukrajina nastavi s trenutnim naporima, jer čak i ako bi prodrla duboko u teritoriju koju drži Rusija, suočiće se s teškim ruskim kontranapadima pod najgorim mogućim okolnostima. Ukrajinske snage, koje su oslabljene u prethodnim bitkama, verovatno neće biti dovoljno snabdevene. U ovom trenutku mogu da imaju problema i s pristupom sopstvenim dronovima, artiljeriji, raketama", pojasnio je Pozen.

Dodao je i da bi ruski avioni, koji su poslednjih nedelja bili daleko uspešniji u kopnenim udarima nego na početku rata, mogli dodatno da uspore napredovanje Ukrajine gađajući i borbene jedinice i logistiku.

Analitičar je primetio i da postoji vrlo malo istorijskih primera koji bi opravdali optimizam u pogledu uspeha ukrajinskih oružanih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.