Mas: Evropa mora da nastavi da jača svoju ulogu u NATO-u s obzirom na ulogu koju Rusija igra u Ukrajini i Gruziji

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2020, 12:43

Mas: Evropa mora da nastavi da jača svoju ulogu u NATO-u s obzirom na ulogu koju Rusija igra u Ukrajini i Gruziji

Zemlje-članice NATO jedinstvene su u stavu da Evropa mora da nastavi da jača svoju ulogu u Alijansi s obzirom na ulogu koju Rusija igra u Ukrajini i Gruziji, kaže šef nemačke diplomatije Hajko Mas.
„Iskoristili smo poslednjih nekoliko godina da jačamo odgovornost Evrope, uključujući susedne regione. Danas smo bili jedinstveni u stavu da mi kao evropejci moramo dosledno da nastavimo da idemo tim putem, da gradimo jaku i suverenu Evropu u NATO“, rekao je Mas posle sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse. "To je neophodno imajući u vidu mnogobrojne krize u susednim regionima i ulogu koju Rusija, na primer, igra u Ukrajini i u Gruziji", rekao je nemački ministar. U strateškom dokumentu „NATO 2030“ eksperti su naveli da se Ukrajina i Gruzija, zemlje koje streme članstvu u Alijansu, „nalaze pod stalnim unutrašnjim i spoljnim pritiskom od strane Rusije“.   „Gruzija i Ukrajina su važni partneri NATO, one daju značajan doprinos našim misijama, i danas smo ponovo potvrdili našu podršku teritorijalnoj celovitosti Gruzije i Ukrajine. Razmotrili smo programe reformi koje sprovode i aktiviraćemo praktičnu podršku“, rekao je šef NATO Jens Stoltenberg.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.