Makedonija sutra potpisuje protokol o pristupanju NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija sutra potpisuje protokol o pristupanju NATO

Makedonija će sutra u Briselu potpisati protokol o pristupanju NATO. Protokol će u sedištu zapadne vojne alijanse potpisati ambasadori 29 zemalja članica i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimtirov.

"Šestog februara ispisujemo istoriju - NATO saveznici potpisuju pristupni protokol sa budućom Republikom Severnom Makedonijom", napisao je na Tviteru generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Predviđeno je da nakon potpsivanja tog dokumenta Stoltenberg i Dimitrov održe zajedničku konferenciju za novinare.

Posle potipisivanja Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a pununopravna čanica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, a prema pisanju Euraktiva, to bi moglo da se desi 8. februara.

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Makedonija u sredu Briselu potpisuje protokol o pristupanju NATO -u

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2019

Stalni ambasadori 29 zemalja NATO u Briselu sutra će potpisati protokol za pristupanje Makedonije toj alijansi. Protokol će u sedištu zapadne vojne alijanse potpisati ambasadori 29 zemalja - članica i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimtirov. "Šestog februara ispisujemo istoriju“,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.