Izvor: B92, 05.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija kao Gruzija?

Brisel -- Makedonski vicepremijer Ivica Bocevski je u Briselu rekao da bi ruska intervencija u Gruziji mogla da ohrabri ekstremiste u Makedoniji.

Do ovoga bi došlo ako proces pristupanja Makedonije u EU i NATO-u ne bude brzo odblokiran. Bocevski je na seminaru u Briselu rekao da postoje dva načina na koje kriza u Gruziji može da se odrazi na zapadnom Balkanu ili u pravcu širenja proevropskih ideja ili širenja neizvesnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je upozorio da bi dalje odlaganje pristupanja Makedonije EU i NATO-u moglo da ohrabri "marginalne snage".

"Potrebno nam je otvaranje pregovora (o članstvu sa EU), moramo da vidimo da je taj proces počeo i moramo videti da se taj proces odvija", rekao je zamenik premijera Makedonije.

On se juče u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Bocevski je upozorio da, "ako se EU i NATO perspektiva odlaže, cinizam može lako da se pojavi".

"Možemo zamisliti celokupnu evropsku periferiju kao veliku šahovsku tablu... ako na njoj nema naših figura, onda onaj ko igra protiv nas, može lako da popuni mesto", rekao je on.

Bocevski je kritikovao Grčku jer koristi spor o imenu sa Makedonijom da bi blokirala njen napredak i razvoj i ocenio da je došao trenutak da se reši pitanje spora sa tom zemljom.

Makedonija je u decembru 2005. godine dobila status kandidata za članstvo u EU, ali Brisel još nije odredio datum za početak pregovora.

Evropska komisija najavila je u martu da planira da preporuči otvaranje pregovora sa Makedonijom u narednom izveštaju o napretku zemlje u pridruživanju EU, koji se očekuje u novembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.