Makedonija: Manjinska vlada do aprila

Izvor: Blic, 15.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Manjinska vlada do aprila

Makedonija će imati manjinsku vladu do samita NATO u Bukureštu, koji će biti održan početkom aprila, rezultat je sinoćnjeg sastanka lidera vodećih makedonskih stranaka.



"Vlada će nastaviti da radi kao manjinska ali u punom kapacitetu u naredne dve do tri sedmice, do samita u Bukureštu", rekao je posle sastanka ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski.

Do izbora za novu vladu, u ovoj će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostati ministri i funkcioneri Demokratske partije Albanaca (DPA), koja je u četvrtak napustila vladajuću koaliciju.

Lider DPA Menduh Tači posle sastanka je kratko rekao: "Sve je isto kao i juče".

"Makedonija ima kapaciteta da izađe na kraj sa najnovijom krizom", rekao je juče makedonski premijer Nikola Gruevski, nakon što je iz njegove koalicione vlade istupila Demokratska partija Albanaca (DPA), ali nije nagovestio koje će korake vlada preduzeti. DPA je napustila vladu jer nije ispunjen njen ključni zahtev - da Makedonija odmah prizna nezavisnost Kosova. Pitanje statusa južne srpske pokrajine preti da ugrozi i hrvatsku vladu, koja bi samoproglašenu nezavisnost Kosova mogla da prizna 20. marta.

„Neću dozvoliti nijednom političaru niti partiji da ugrožava interese građana Makedonije", rekao je juče Gruevski. „U ovom teškom trenutku Makedonija ima kapaciteta da mudrošću, gordošću i dostojanstvom prebrodi krizu", naglasio je makedonski premijer nakon razovora sa predstavnicima vladajuće koalicije „Za bolju Makedoniju".

Nakon izlaska DPA iz vlade, dovedena je u pitanje slaba parlamentarna većina premijera Gruevskog.

Mogućnost da dođe do dogovora u poslednjem trenutku je najmanje verovatna jer niko ne veruje da će premijer ispuniti želje Albanaca.

Stručnjaci su objašnjavali da je najbolji scenario manjinska vlada, koja bi funkcionisala bez pet ministara DPA, dok se ne donese odluka da li će biti raspisani prevremeni izbori, da li će premijer vratiti mandat ili sastaviti široku koaliciju.

„Ovo je teška politička kriza za Makedoniju. Svima koji misle da će se uz pomoć političkog marketinga i jeftine taktike izvući iz ove situacije, poručujem da neće uspeti. Nisu nam važni izbori, niti vlade. Važno nam je da ovaj proces isteramo do kraja", rekao je Menhud Tači, lider DPA.

Dosadašnja koalicija VMRO-DPMNE, DPA i Nove socijaldemokratske partije (NSDP) došla je na vlast u julu 2006. Koalicija ima 67 od 120 mesta u parlamentu i bez 11 glasova DPA druge dve stranke ne bi imale većinu.

Ivica Bocevski, portpartol makedonske vlade, rekao je za „Blic" da su sve vladine institucije juče normalno funkcionisale. Na pitanje koje bi moglo biti rešenje krize, Bocevski je rekao da će „sve odluke biti donete u interesu građana Makedonije".

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je odbacio spekulacije o novim izborima kao „kontraproduktivne", rekavši da će u ponedeljak sazvati sastanak svih lidera partija, u cilju prevazilaženja razlika.

Neki su stava da bi vladajućoj VMRO-DPMNE najviše odgovaralo da pribavi novu parlamentarnu većinu ili formira vladu nacionalnog jedinstva jer bi tako pored mogućnosti da primi poziv za ulazak u NATO podelila i odgovornost za eventualni kompromis oko imena sa Grčkom.

Hrvatski mediji juče su pisali da bi Hrvatska mogla da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova naredne nedelje, tačnije 20. marta. Zvaničnici još uvek ne žele da potvrde takve navode, a „Večernji list" najavljuje da bi Hrvatska mogla priznati novu državu Kosovo u paketu s nekoliko drugih država iz regiona.

Milorad Pupovac, poslanik u hrvatskom Saboru i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), izjavio je da će njegova stranka preispitati svoje učešće u vlasti i koaliciju s HDZ ako vlada prizna nezavisnost Kosova.

Vojislav Stanimirović, saborski zastupnik i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), kaže za „Blic" da SDSS kao koalicioni partner u Vladi ne može da utiče na to da li će Vlada i kada priznati Kosovo, ali je naveo da će ta stranka „svakako zauzeti stav koji će biti suprotan takvoj odluci". Rekao je da će Slobodan Uzelac, potpredsednik hrvatske vlade iz redova SDSS, glasati protiv odluke o priznanju Kosova, ali da je „prerano govoriti o tome da li će SDSS napustiti vladu".

Poziv u NATO

Kriza potresa makedonsku vladu u izuzetno važnom trenutku, uoči samita NATO u Bukureštu, kada bi Makedoniji mogao biti upućen poziv da se pridruži Alijansi. Manji koalicioni partneri i opozicija zatražili su od Gruevskog da objasni kako će Makedonija izaći iz krize do 2. aprila, za kada je zakazan samit NATO u rumunskoj prestonici.

Za ulazak u NATO, Skoplje mora prethodno da reši višegodišnji spor sa Atinom oko zvaničnog imena svoje države.

Zahtevi partije DPA

1. Brzo priznavanje nezavisnosti Kosova

2. Uvođenje albanskog kao službenog jezika

3. Upotreba albanske zastave

4. Obezbeđivanje socijalne zaštite Albancima koji su učestvovali u pobuni u Makedoniji 2001.

5. Zatvaranje dosijea o haškim slučajevima povezanim sa konfliktom 2001. godine

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Makedonija: Manjinska vlada

Izvor: B92, 15.Mar.2008

Skoplje -- Makedonija će do samita NATO početkom aprila u Bukureštu, na kome očekuje poziv za ulazak u taj pakt, imati manjinsku vladu... To je, kako javlja Makfaks, dogovoreno sinoć na sastanku rukovodilaca četiri najveće stranke u Skoplju. Na sastanku su bili premijer i lider VMRO DPMNE Nikola...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.