Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Gojković predložila komisiju za istragu posledica NATO bomardovanja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je predala u skupštinsku proceduru Predlog odluke o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice izazvane upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom.

"Glavni zadatak ove komisije je da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i velikog broj različitih teških oboljenja koji se javljaju kod građana. Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između brutalnog bombardovanja i porasta malignih oboljenja", rekla je ona.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Maja Gojković je rekla da tu komisiju treba da čine poslanici a da je ona predložila da na čelu komisije bude predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Njegov zadatak će biti da predloži parlamentu sastav komisije.

Maja Gojković je rekla da je predviđeno da rok za prvi preliminarni izveštaj komisije kraj 2020. godine, a da će komisija imati obavezu da na svakih šest meseci obavesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima.

Ona je dodala da je predložila da odluka o formiranju komisije bude po hitnom postupku uneta u dnevni red i izrazila nadu da će sve biti usvojeno jednoglasno na prvoj narednoj sednici.

"Ovde nema politike, jer je ovo u interesu svakog građanina. Nema ni optužbe, jer nama je cilj da dođemo do istine zbog građana Srbije", rekla je ona.

Predsednica parlamenta je rekla da je predviđeno da u radu komisije učestvuju u naučne i stručne ustanove i sve osobe koje mogu da pomognu radu komisije.

Maja Gojković je rekla da je na tom predlogu dugo radila a da je Laketić preduzeo i određene mere na diplomatskom planu, a da je kruna tog uspeha bila poseta italijanskom parlamentu i razgovor sa predsednikom slične italijanske komisije koja je istraživala uticaj boravka italijanskih vojnika u misijama u zemljama koje su bombardovane osiromašenim uranijumom na porast oboljevanja i smrtnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.