Mađarska prelomila: Da?

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 11:54

Mađarska "prelomila": Da?

Mađarska, poslednja zemlja NATO koja nije ratifikovala članstvo Švedske, sprema se da glasa o tom pitanju u ponedeljak, saopšteno je danas.

"Tražim od predsednika parlamenta da na dnevni red sednice 26. februara uvrsti konačno glasanje o protokolu o pristupanju Švedske Ugovoru o Atlantskom savezu, koji nameravamo da podržimo", napisao je na Fejsbuku predsednik poslaničke grupe Fides Mate Kočiš.

Mađarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Viktor Orban izjavio je nedavno da je mađarski parlament "na dobrom putu" da tokom meseca ratifikuje članstvo Švedske u NATO i da će to verovatno biti na prvoj narednoj sednici.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson pozdravio je odluku mađarskog parlamenta. ''Naravno da pozdravljamo ovu odluku'', rekao je on, prenosi Rojters.

Podseća se da je Švedska podnela zahtev za članstvo u Alijansi u maju 2022, tri meseca nakon početka rata u Ukrajini.

Mađarska je poslednja zemlja članica NATO-a čija ratifikacija je bila potrebna kako bi se Švedska pridružila Alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.