Libijska kriza: nazad ka reformama

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska kriza: nazad ka reformama

01.08.2011. -

Konflikt u Libiji od hronične faze prelazi u akutnu. Zapadna koalicija ima određeni rok – mandat SB UN za NATO-ovu operaciju «prostora bez letova» nad Libijskom teritorijom završava se 30. septembra. Pobunjenici, koje hrabre saveznici, ponovo su prešli u ofanzivu. Međutim, ne miruje ni Libijska vojska. Međutim, glavne akcije se dešavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na diplomatskom frontu: svim učesnicima konflikta je jasno da vojnim sredstvima libijski problem ne može da bude rešen. Libijski pobunjenici su ove nedelje počeli ofanzivu u planinskom rejonu El-Džebel el-Garbi, južno od Tripolija. Prema podacima pobunjeničkog takozvanog Prelaznog nacionalnog saveta (PNS), oni su uspeli da kontrolišu dva naselja blizu granice s Tunisom. Danas se pobunjenici spremaju za glavnu ofanzivu – na Tripoli. Vladine snage su u međuvremenu gađale iz uređaja plotunske vatre grad Nalut – osnovnu bazu pobunjenika u takozvanom berberskom trouglu na zapadu zemlje. Počele su borbe za grad Zliten, u kojima su pobunjenici imali gubitke.

Pobunjenici imaju gubitke ne samo među redovima: 28. jula je poginuo šef štaba vojnih jedinica PNS Abdel Fatah Junes. Glavnog ubicu su uhapsili. Prema verziji britanskog TV kanala Skaj njus, Junes je postao žrtva nesuglasica kod samih pobunjenika. Postoje i druga gledišta, recimo, šefa štaba su ubili pristalice Gadafija ili ekstremisti Al-Kaide.

Ako se u borbi za Tripoli pukovnik dosta uspešno suprotstavlja pobunjenicima, na diplomatskom polju lider Džamahirije sve brže napušta položaje. Još 15. jula 40 država-članica Kontaktne grupe za Libiju, koju su formirale SAD, EU i neke bliskoistočne zemlje, objavilo je da priznaju PNS jedinom legitimnom vladom zemlje. Danas su one od izjava prešle akcijama. Velika Britania je raskinula diplomatske odnose s Tripolijem i ekstradirala sve pripadnike ambasade.

Ne jenjava pažnja prema libijskom lideru ni u Moskvi. Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Afriku Mihail Margelov je protekle nedelje posetio Italiju. Stavovi Moskve, Rima i Vatikana, kako se saznalo, poklapaju se: konflikt mora biti regulisan ne vojnim, već političkim sredstvima pre 30. septembra.

Glavni problem na pregovorima o libijskom regulisanju može da postane zahtev Zapada i pobunjenika o odlasku iz političkog života zemlje ne samo Muamara Gadafija, već i svih predstavnika njegove porodice, - izjavio je u intervjuu Glasu Rusije ekspert Instituta strateških ocena i analize Sergej Demidenko.

Upravo toj zahtev je kategorično neprihvatljiv za današnju libijsku vladajuću elitu. Istovremeno i pobunjenici nisu u stanju da silom učine nešto protiv režima Gadafija. Ispada ćorsokak. Odlazak Gadafija je delikatna stvar sa diplomatskog gledišta. On bi mogao da izjavi o svom neučešću u svim poslovima u slučaju učešća Sejf al-Islama (Gadafijevog sina) u predstojećim izborima. U Libiji je pre svih ovih događaja bio pripremljen paket reformi, među njima i nacrt ustava. Međutim, počele su vojne akcije, te su reforme bile zaboravljene. Nije isključeno da će upravo ti nacrti postati platforma, na kojoj će biti postignuto libijsko regulisanje.

Bez obzira na sve uslove strana, alternativa pregovora ne postoji. Većina analitičara je ubeđeno da Zapad neće pristati na kopnenu operaciju, o kojoj se ranije govorilo kao o eventualnom rešenju situacije.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.