Laž je da NATO podstiče rat u Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Laž je da NATO podstiče rat u Evropi"

NATO je danas stao u odbranu brojnih vojnih vežbi koje su održane kao odgovor na "sve veću agresiju Rusije", odbacivši sugestije da manevrima čini da izbijanje rata u Evropi bude mnogo verovatnije.

Alijansa je reagovala na izveštaj istraživačke organizacije iz Londona "Evropska liderska mreža" koja je upozorila na rizik usled povećanja broja vojnih manevara Rusije i NATO-a od početka izbijanja sukoba u Ukrajini u aprilu prošle godine.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << NATO-a Karmen Romero rekla je da vojne vežbe ne čine, kako se u izveštaju sugeriše, da izbijanje rata u Evropi bude verovatnije, prenosi agencija Frans pres.

- Namera manevara je upravo suprotna - jačanje sigurnosti i stabilnosti u Evropi kao odgovor na sve jaču agresiju Rusije. Sve aktivnosti NATO-a su odmerene, odbrambene i u potpunosti u skladu sa međunarodnim obavezama - rekla je Romero.

Naslov izveštaja "Evropske liderske mreže" je "Priprema za najgore: Da li vojne vežbe Rusije i NATO-a čine izbijanje rata u Evropi verovatnijim?"

U izveštaju se pominje ruska vojna vežba održana u martu u kojoj je učestvovalo 80.000 vojnika i niz manevara NATO-a pod nazivom "Saveznički štit" održanih duž istočne granice Alijanse u kojim je učestvovalo 15.000 vojnika iz 19 članica i tri partnerske zemlje.

Autori izveštaja navode da su priroda i obim manevara kontradiktorni tvrdnjama obe strane da su im mete hipotetički neprijatelji.

- Rusija se priprema za sukob sa NATO-om i obrnuto - ističe "Evropska liderska mreža" i dodaje da ne sugeriše da su obje strane odlučile da krenu u rat ili da je neizbježan, ali upozorava da manevri izazivaju rast tenzija.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.