Izvor: B92, 03.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Branićemo naše u Gruziji

London -- Moskva će, ukoliko Gruzija aktivira nasilni scenario, preduzeti uzvratne mere za zaštitu svojih državljana, izjavio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Nesposobnost Gruzije da se dogovara sa Rusijom umnogome je u vezi sa planovima o uvlačenju te zemlje u NATO, rekao je ministar spoljnih poslova.

Odgovarući na pitanje ruskih novinara, Lavrov je juče u Londonu rekao da se nada da će Gruzija i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni koji je vuku u NATO, izvući zaključke nakon što je Moskva povukla određene poteze u poslednje vreme.

Lavrov je u glavnom gradu Velike Britanije situaciju u Gruziji razmatrao sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i objasnio joj da povećanje broja ruskih mirovnjaka, koje je Moskva uputila u Abhaziju otcepljenu od Gruzije, predstavlja njihovo popunjavanje do obima predviđenog važećim sporazumima.

"Da ne bi bilo nikakvih provokacija, da bi se poslao signal da takvih provokacija ne bude, doneta je odluka da se u pun sastav dovedu mirovne snage, koje treba da obezbede mir i sigurnost, da se ne dopusti obnova krvoprolića u regionu", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je pozdravio uveravanja SAD da nastavljaju da "rade sa Tbilisijem, kako bi se uverili u odsustvo namera da se povlače bilo kakvi potezi koji bi mogli zaoštriti situaciju".

U gruzijskim regionima Južna Osetija i Abhazija oko 80 odsto stanovnika ima i rusko državljanstvo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov: Branićemo naše u Gruziji

Izvor: Blic, 03.Maj.2008

Moskva će, ukoliko Gruzija aktivira nasilni scenario, preduzeti uzvratne mere za zaštitu svojih državljana, izjavio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov...Nesposobnost Gruzije da se dogovara sa Rusijom umnogome je u vezi sa planovima o uvlačenju te zemlje u NATO, rekao je ministar spoljnih poslova....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.