Kuleba: Čekamo poziv NATO-a

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 23:15

Kuleba: Čekamo poziv NATO-a

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu.

Jedino čime bi mogla da bude zadovoljna je da se pridruži alijansi.

"Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu," rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

Dodao je da je za Ukrajinu neprihvatljiva ponuda za produbljivanje saradnje, ako se istovremeno ne učini nijedan korak ka članstvu u NATO.

"U Vilnjusu NATO treba da napravi korak ka članstvu i odluči šta će se desiti po pitanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu između "sada" i trenutka kada Ukrajina postane članica NATO-a", rekao je Kuleba, dodajući da Kijev "ni u kom slučaju neće donositi nikakve surogat odluke“.

Krajem septembra 2022. godine, Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnosi zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi. Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenjen stav bloka o pravu svake zemlje da sama određuje svoj put i o politici "otvorenih vrata", ali je naglasio da će alijansa koncentrisati napore na pomoć Kijevu da se odbrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.