Koštunica: Omogućiti RS referendum o NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Omogućiti RS referendum o NATO

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas da je Bosna i Hercegovina predala zahtev za učlanjenje u NATO, a da o tome nisu pitani građani Republike Srpske.

"Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma i kao vojno neutralna zemlja ima legitimno pravo da insistira da se prilikom odlučivanja o tako sudbonosnom pitanju, kao što je ulazak u NATO, mora poštovati volja građana RS", navodi se u izjavi Koštunice dostavljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agenciji Beta.

"Referendum je demokratska tekovina i niko ne može biti protiv slobodnog izjašnjavanja građana RS o sopstvenoj budućnosti", istakao je bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije i premijer Srbije.

"Poslednji je čas da se uspostavi nacionalno jedinstvo i da sve stranke u Srbiji i RS podrže raspisivanje referenduma o ulasku u NATO, a odluku koju narod donese na referendumu moraju poštovati svi", naveo je Koštunica.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić predao je u petak u Briselu generalnom sekretaru NATO Andersu Fogu Rasmusenu zahtev za dobijanje Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

U delegaciji BiH su uz Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, bili i ministar spoljnih poslova Sven Alkalaj i ministar odbrane Selmo Cikotić.

Komšić je pre dolaska u Brisel ocenio da je ova odluka doneta jednoglasno u predsedništvu BiH, koje čine i srpski i bošnjački član, Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić.

MAP treba da pripremi zemlje potencijalne kandidate za punopravno članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.