Izvor: Blic, 14.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske bezbednosne snage počinju rad 21. januara

Multinacionalne Kosovske bezbednosne snage, koje je obučio NATO, počeće rad 21. januara i zameniće postojeće civilne bezbednosne snage, saopšteno je iz Severnoatlanske alijanse.

"Kosovski zaštitni korpus biće rasformiran 20. januara, a narednog dana počeće rad Kosovskih bezbednosnih snaga", izjavio je potrparol alijanse Džejms Apaturaj.

NATO je saopštio da će lokalno regrutovane multietničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snage imati 2.500 pripadnika i 500 rezervista, te da će za njihovu punu operativnost biti potrebno nekoliko godina.

Snage će biti opremljene lakim naoružanjem i u početku će se baviti kriznim situacijama, civilnom zaštitom i skladištenjem municije.

Članice NATO prošle godine su odlučile da se uključe u obuku novih snaga, u okviru napora da se preoblikuje međunarodno bezbednosno prisustvo na Kosovu.

Apaturaj je istakao da će obuka civilnih elemenata KBS početi odmah i da će uskoro početi intervjuisanje kandidata za pripadnike vojnog osoblja.

NATO je ranije naglasio da KBS neće biti armija, niti se očekuje da će ova formacija dobijati vojne zadatke, ali da bi mogla da se bavi kontrolom nereda ili policijskim dužnostima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovske bezbednosne snage od 21. januara

Izvor: Mondo, 14.Jan.2009

Kosovske bezbednosne snage zvanično će biti ustanovljene 21. januara, kada će prestati da postoji Kosovski zaštitni korpus, izjavio je portparol NATO-a Džejms Apaturaj.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.