Konašenkov: Ukrajinski nacionalisti planiraju provokacije, isporučeno oko 80 tona amonijaka blizu Harkova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022, 10:57

Konašenkov: Ukrajinski nacionalisti planiraju provokacije, isporučeno oko 80 tona amonijaka blizu Harkova

Ukrajinski nacionalisti planiraju provokacije koje uključuju korišćenje toksičnih supstanci kako bi se Rusija okrivila za navodnu upotrebu hemijskog oružja, a za ovu svrhu je isporučeno oko 80 tona amonijaka u naselje Zolocev, severozapadno od Harkova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"U noći 9. marta ukrajinski nacionalisti su isporučili oko 80 tona amonijaka do naseljenog mesta Zolocev, severozapadno od Harkova, a prema svedočenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meštana koji su pobegli iz Zoloceva, nacionalisti su obučavani da izvedu napad hemijskim oružjem", rekao je Konašenkov, premnosi TAS S.

On je ocenio da sve ovo dokazuje da ukrajinski nacionalisti spremaju provokacije koje uključuju korišćenje otrovnih supstanci s ciljem da okrive Rusiju za navodnu upotrebu hemijskog oružja.

Uništeno 90 odsto PVO sistema Ukrajine

Protivvazdušni sistem Ukrajine više nije u mogućnosti da pruži značajniji otpor ruskoj avijaciji, pošto je uništeno oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema i onesposobljeno 90 odsto vojnih aerodroma, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, tokom vojne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije su uništile 137 raketnih kompleksa S-300, Buk M-1 i S-125, odnosno više od 90 odsto ove vrste naoružanja, prenosi Sputnjik.

Konašenkov je dodao da su Oružane snage Rusije uništile 2.786 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, odnosno 953 tenka i drugih oklopnih vozila, 101 višecevni bacač raketa i 351 minobacač.

On je, takođe, rekao da je onesposobljeno 90 odsto ukrajinskih vojnih aerodroma, na kojima je bio glavni sastav borbene avijacije Ukrajine.

Zaharova: SAD da objasne svetu bio-laboratorije u Ukrajini

Rusija je danas zatražila od Sjedinjenih Država da objasne svetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

"Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti SAD u toj istočnoevropskoj državi", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

"Juče je Viktorija Nuland (pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove), u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno, kako ih nazivaju, ovih istraživanja. I ona je izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da su SAD preduzimale sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.

"Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne delatnosti SAD na ukrajinskom tlu", poručuje Zaharova.

Kako navodi TASS, Nulandova je ranije izjavila da Ukrajina ima objekte u kojima se sprovode biološka istraživanja i da je Vašington radio na tome da oni "ne dopadnu" u ruke ruskih snaga.

Nešto ranije je Igor Kirilov, koji je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, rekao da je mreža od preko 30 bioloških laboratorija formirana na ukrajinskom tlu po naređenju Agencije za smanjenje pretnji (DTRA) pri Ministarstvu odbrane SAD.

"Stanje Zelenskog neadekvatno"

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručila je danas da je neophodno je analizirati izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, uključujući i one o ulasku u NATO, ocenjujući da je njegovo stane "neadekvatno".

"Vidite u kakvom se on specifičnom stanju nalazi kada prilazi mikrofonu. Već bi stručnjaci trebalo da se pozabave time šta se sa njim dešava. Zbog toga nije moguće duboko i ozbiljno analizirati te izjave na osnovu njegovog stanja", rekla je Zaharova za radio Sputnjik, aludirajući na intervju Zelenskog američkim medijima u kojem je izjavio da se ohladio po pitanju ulaska Ukrajine u NATO.

Zaharova je dodala da je sada nemoguće ozbiljno se oslanjati na izjave Zelenskog, jer one ne mogu da se tumače kao izraz formiranog stava.

Zelenski je juče izjavio da se ohladio po pitanju ulaska u NATO, jer je shvatio da Alijansa nije spremna da prihvati Ukrajinu zbog straha od konfrontacije sa Rusijom.

Komentarišući mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa, Zelenski je rekao da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija.

Preduzete sve mere za bezbednost elektrana

Rusija preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedila bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Budući da raspolaže razvijenom nuklearnom industrijom, Rusija je potpuno svesna potencijalnih rizika za ovu infrastrukturu i čini sve da obezbedi adekvatnu bezbednost ukrajinskih nuklearnih objekata", naglasila je Zaharova, prenosi TASS.

Ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe, izjavio je danas ministar energetike Herman Haluščenko.

On je rekao da Ukrajina takođe nema kontrolu nad onim što se dešava u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je, kako kaže, stacionirano 400 ruskih vojnika, prenosi Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaharova: Japan radi protiv sopstvenih interesa

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Mar.2022

MOSKVA - Japan uništava sopstvene nacionalne interese pridružujući se antiruskim postupcima Zapada, koje predvode SAD, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave japanskih zvaničnika o teritorijalnim pretenzijama prema Moskvi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.