Komandant Kfor-a: NATO trupe će odgovoriti na sve pretnje

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 00:47

Komandant Kfor-a: NATO trupe će odgovoriti na sve pretnje

Komandant Kfora Ozkan Utulaš je danas izjavio da su trupe NATO-a preduzele neophodne mere da odgovore na svako moguće nasilje i pretnje.

On je u intervju za RTK rekao da rešavanje problema u odnosima Prištine i Beograda treba da bude diplomatskim putem, dajući prioritet dijalogu.

"Mandat KFOR-a je jasan, da održava mirno i bezbedno okruženje na Kosovu, za sve njegove ljude, bez obzira odakle pretnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolazi. Dozvolite mi da vas uverim da ćemo nastaviti sa našim naporima da sprečimo eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov", izjavio je on.

Komandant Kfora je rekao da su tenzije u regionu porasle nakon nasilnog incidenta 24. septembra i neprihvatljivih napada na trupe Kfora u maju.

"Kao rezultat toga, NATO je rasporedio dodatne rezervne snage sa komplementarnim kapacitetima. Sada održavamo više aktivnosti. Učetvorostručili smo naše prisustvo na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne - granične linije. Naš cilj je da sprečimo eskalaciju, ali u slučaju eskalacije spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne mere da ispunimo svoj mandat", kazao je Ulataš.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.