Ko će biti američki izbor za šefa NATO pakta? Dobro poznato lice

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 15:52

Ko će biti američki izbor za šefa NATO pakta? Dobro poznato lice

Američki predsednik Džozef Bajden zalaže se da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bude postavljena za narednog generalnog sekretara NATO-a.

Članovi Alijanse dogovorili su da trenutnom generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu mandat bude produžen na godinu dana, a Bajden, prema navodima Telegrafa, pokušava da ubedi Fon der Lajenovu, bivšu nemačku ministarku odbrane, da nasledi Stoltenberga zbog sumnje da će se adekvatan kandidat pojaviti u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12 meseci.

Lideri zemalja članica NATO-a su se nadali da će postići dogovor o nasledniku Stoltenberga na godišnjem samitu u Viljnusu u Litvaniji sledeće nedelje, ali nisu uspeli da se dogovore oko kandidata.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Telegraf prenosi da su Bajden i Fon der Lajen izgradili ''snažnu vezu'' poslednjih godina, podstičući bliske transatlantske veze po pitanjima kao što su Kina, Ukrajina i klima, i da se sada Evropska unija ''oslanja na Vašington u vezi sa obaveštajnim podacima'', udaljavajući se od izvora informacija koje su joj prenosile evropske agencije, a koje su pogrešno procenile invaziju Rusije na Ukrajinu.

Rečeno je da je ministar odbrane Britanije Ben Volas bio favorit da nasledi Stoltenberga kod brojnih država članica NATO-a, ali su postojale značajne napetosti sa Vašingtonom, de fakto liderom alijanse, zbog njegove podrške Ukrajini bez presedana, navodi Telegraf.

Volas je odustao od trke da zameni Stoltenberga prošlog meseca nakon što su se njegovoj kandidaturi usprotivile Bela kuća i Francuska, koja želi da lider iz Evropske unije preuzme tu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poznato za koga se Bajden zalaže da dođe na čelo NATO-a

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2023

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden zalaže se da predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen bude postavljena za narednog generalnog sekretara NATO-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.