Klinton i Olbrajtova u Prištini

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton i Olbrajtova u Prištini

Bivši američki predsednik Bil Klinton i državna sekretarka iz njegove administracije Madlen Olbrajt stigli su u Prištinu, gde će sutra prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice ulaska trupa NATO-a na Kosovo.
Bila Klintona su na aerodromu u Prištini dočekali potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli i bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Neposredno po dolasku Klinton >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je uručio orden "Sloboda", preneo je prištinski Zeri.
"Danas nako 20 godina Kosovo je nezavisno. Mi smo bili zajedno, a podrška SAD je bila ključna. Vi ste naš heroj i zahvaljujem vam se u ime svih građana Kosova. Dodeljujem vam odlikovanje Orden slobode. To je najveće priznanje koje se odrazilo na mir u čitavom regionu", istakao je Tači.
Bivi američki predsednik je poručio da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo, dodajući da je bio srećan kada je posle njega, predsednik Džordž Buš mlađi "obavio briljantan posao, priznajući Kosovo samo dan nakon proglašenja nezavisnosti".
"U veoma komplikovanoj političkoj situaciji u SAD, vi ste jedna od stvari oko koje se slažu svi Amerikanci i želim da opstanete. Mislim da će naša zemlja nastaviti da se zalaže oko Kosova", rekao je Klinton.
Njegova preporuka je da "bez obzira koliko zemlja bila velika, potrebno je raditi za mir sa svojim susedima, unutar i izvan granica".
Na pitanje koja mu je poruka za narod na Kosovu i dijalog sa Beogradom, Klinton je odgovorio da želi sve što je moguće.
"Mislim da Kosovo zaslužuje da bude deo EU, NATO i bilo koje organizacije, kao nezavisna država", naveo je Klinton.
Tači je sa svoje strane zahvalio Klintonu zbog, kako je rekao, "humanitarne odluke da bombarduje Srbiju i stvaranja mogućnosti Albancima da se vrate".
Klinton je ispred zgrade skupštine Kosova dočekan uz najveće počasti, crveni tepih i gardu Bezbednosnih snaga Kosova.

Klinton se popodne sastao i sa Ramušom Haradinajem, a sutra će u Prištini, sa bivšom američkom državnom sekretarkom Medlin Olbrajt prisustvovati 20-godišnjici ulaska NATO trupa na Kosovo.
Olbrajtova je u Prištinu doputovala popodne, a na aerodromu ju je dočekala bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga.
Klinton je 1999. godine bio američki predsednik i bio je jedan od odlučujućih aktera za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, povodom krize na Kosovu i Metohiji, dok je Madlen Olbrajt bila državna sekretarka iz njegove administracije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant Kfora: Za 20 godina osećaj straha zamenjen mirom i razvojem

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2019

Komandant Kfora Lorenco Dadario ocenio je danas, na 20. godišnjicu ulaska medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, da je osećaj očaja i straha koji je tada vladao zamenjen sa 20 godina mira i razvoja..."Kada pomislim na Prištinu 1999. godine sećam se osećaja očaja i straha, ali i najgoreg osećanja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.