Komandant Kfora: Za 20 godina osećaj straha zamenjen mirom i razvojem

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant Kfora: Za 20 godina osećaj straha zamenjen mirom i razvojem

Komandant Kfora Lorenco Dadario ocenio je danas, na 20. godišnjicu ulaska medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, da je osećaj očaja i straha koji je tada vladao zamenjen sa 20 godina mira i razvoja.

"Kada pomislim na Prištinu 1999. godine sećam se osećaja očaja i straha, ali i najgoreg osećanja koje se završilo posle ratnih meseci gradjanskog rata. Mnogi ljudi su bili raseljeni, postojao je nedostatak bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i osnovnih usluga", rekao je on na manifestaciji obeležavanja 20 godina od ulaska Kfora na Kosovo.

On je ocenio da je Kfor obezbedio sigurnost i slobodu kretanja za sve i tako stvorio uslove za nastavak usluga, političkog i gradjanskog života, radeći zajedno sa drugim medjunarodnim organizacajama i misijama.

"Kao rezultat toga, Kosovo je zemlja daleko drugačija nego pre 20 godina. Kosovo je prošlo 20 godina mira i razvoja. Ovaj napredak nije došao besplatno. Tokom tih 20 godina, više od 200 vojnika izgubilo je živote tokom službe. Kosovo je svedok razvoja energetskog društva. Putovanje je puno izazova i još postoje mnoge poteškoće koje treba da se prevazidju", rekao je on.

Dadario je rekao da još mnogo toga treba da se postigne i da pomirenje s prošlošću zahteva hrabrost za kompromis.

Komandant združenih snaga NATO, američki admiral Džejms Fogo rekao je da je Kfor najveća operacija NATO u Evropi i da ostaje garant mirnog okruženja.

"Sa zadovoljstvom se možemo osvrnuti na to što je Kfor učinio. Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Ona danas ostaje na Kosovu kao snaga koja garantuje mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice", rekao je Fogo.

Bil Klinton stigao na Kosovo povodom 20. godišnjice ulaska NATO snaga

Bivši američki predsednik Bil Klinton doputovao je u Prištinu gde će večeras prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice ulaska NATO snaga na Kosovo.

Klintona je na prištinskom aerodromu "Adem Jašari" dočekao kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je na fejsbuk profilu postavio nekoliko fotografija dolaska bivšeg američkog predsednika uz poruku "Dobro došli u svoju porodicu na Kosovu, gospodine predsedniče".

Kako je ranije saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, on će se sastati sa Klintonom oko 15 časova, posle čega je predviđeno obraćanje novinarima a planirano je da se tokom posete Prištini, bivši predsednik SAD sastane i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

U Prištini će večeras biti održan prijem povodom 20 godina od ulaska snaga KFOR na Kosovo, u okviru koga će biti održan i koncert kosovske filharmonije.

Centralna manifestacija povodom godišnjice ulaska NATO snaga biće održana sutra na trgu Skenderbeg u Prištini gde će biti priređen "hod za slobodu", otkrivena bista bivše američke državne sekretare Medlin Olbrajt na trgu koji nosi njeno ime i održana međunarodna konferencija "20 godina slobode - Jedna vizija održivog mira".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bil Klinton stigao na Kosovo povodom 20. godišnjice ulaska NATO snaga

Izvor: Danas, 11.Jun.2019

Bivši američki predsednik Bil Klinton doputovao je u Prištinu gde će večeras prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice ulaska NATO snaga na Kosovo. Članak Bil Klinton stigao na Kosovo povodom 20. godišnjice ulaska NATO snaga se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.