Kina: NATO ostavlja prljav trag gde god se pojavi

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 08:55

Kina: NATO ostavlja prljav trag gde god se pojavi

Stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun optužio je NATO da je izvor svih nedaća, te da ostavlja svoj prljav trag gde god da se pojavi.

"NATO je proizvod Hladnog rata, podržava privid hladnog rata. U Vilnjusu je održan samit NATO-a. Čuli smo poznate izjave koje su se mogle čuti i u vreme Hladnog rata i ideološke konfrontacije. U završnom saopštenju iznete su neosnovane optužbe na račun Kine. Kina odlučno odbacuje te insinuacije“, rekao je kineski diplomata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je istakao da NATO "naziva sebe odbrambenim savezom, ali podstiče članice da stalno povećavaju vojne troškove i da sprovode vojne aktivnosti širom sveta“.

"Alijansa se mešala u poslove drugih zemalja, raspirivala je ratove, bacala bombe na diplomatske institucije, ubijala nevine civile i ostavljala prljavi trag gde god da je došla. Bezbroj činjenica pokazuje da je upravo NATO pravi izvor svih nesreća“, konstatovao je Džang Jun.

Takođe je rekao da pojedine zemlje NATO primenjuju dvostruke standarde, raspoređuju oružje na teritoriji drugih država i zaoštravaju regionalne tenzije.

"NATO projektuje moć na ceo svet i kreće se na Istok. u pravcu Azijsko-pacifičkog regiona. Oni govore o zaštiti sveta zasnovanog na pravilima, ali su više puta kršili međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa. Upravo bi NATO trebalo da preispita svoje vrednosti“, poručio je kineski diplomata.

U završnom saopštenju učesnika samita NATO koje je usvojeno 11. jula u Vilnjusu navodi se da su zemlje Alijanse zabrinute zbog gomilanja nuklearnog arsenala Kine i, po njihovom mišljenju, nedovoljnim naporima Pekinga u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja.

U saopštenju se takođe tvrdi da produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Rusije protivreči vrednostima i interesima NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina optužila NATO za raspirivanje ratova: Alijansa je izvor svih nesreća, ostavlja prljav trag gde god se pojavi

Izvor: 24sedam.rs, 14.Jul.2023

Jun je naglasio da blok naziva sebe odbrambenim savezom, ali da podstiče članice da stalno povećavaju vojne troškove i sprovode vojne aktivnosti širom sveta

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.