Kfor ukinuo ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor ukinuo ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

U dogovoru sa NATO-om posle 16 godina više neće biti nikakvih restrikcija za letove srpskih aviona u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji

Kfor je ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, uvedena 1999. godine, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Premijer je to ocenio kao veliku vest za Srbiju, jer posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 16 godina više neće biti nikakvih restrikcija za letove srpskih aviona u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji. On je naglasio da je to postignuto uz politički dijalog i konkretan razgovor sa NATO-om, a da nijedan metak nije ispaljen i nijedan čovek nije izgubio život da bi se to postiglo.

Prema Stoltenbergovim rečima, Kfor ovom odlukom u potpunosti normalizuje stanje u zoni bezbednosti i ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999. godine. Kako je dodao, ova odluka je konkretan izraz odnosa NATO-a i Srbije i doneta je zbog posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

„To znači punu integraciju Srbije u vazdušni prostor Evrope”, rekao je Stoltenberg na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u „Palati Srbija”.

Premijer Vučić veruje da ćemo u narednim danima i nedeljama postaviti sve merne instrumente i radare i posle 16 godina konačno imati pod našom kontrolom celokupan vazdušni prostor Srbije.

„Mi već 16 godina ne vidimo Vranje i Leskovac na našim radarima upravo zbog svega o čemu sam govorio, a postavljanjem tih radara i dogovorom, sasvim sam uveren da ćemo imati neuporedivo bolju policijsku i vojnu zaštitu neba. To je jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane i suvereniteta Srbije”, rekao je Vučić.

On je naglasio i da je od posebnog značaja to što je Kfor garant bezbednosti i očuvanja crkava i manastira na Kosovu i Metohiji kao i da je NATO garant za neprisustvo kosovskih snaga bezbednosti u četiri opštine na severu Kosova. „To je od ključnog značaja za Srbiju i mi smo u tom pogledu NATO-u i Stoltenbergu veoma zahvalni”, istakao je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a je poručio da misija Kfor ostaje, da je to uslovna operacija i da se radi na tome da dođe vreme kada njeno prisustvo neće biti potrebno. On je rekao da je prisustvo NATO-a na Kosovu najduža vojna operacija te vojne alijanse, što „pokazuje posvećenost u radu na obezbeđivanju bezbednosti i sigurnosti celog regiona”.

Prema njegovim rečima, Kfor ima svoju ulogu i u tome što je ključ za olakšanje dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. „Mi podržavamo taj dijalog”, podvukao je Stoltenberg.

Premijer Vučić je rekao da je nemoguće da NATO zemlje žele da ta misija traje doveka, uz ocenu da je Kfor dao ključni doprinos u očuvanju srpskih crkava i manastira. Kako je rekao premijer Vučić, ostanak Kfora zavisi od njihove odluke, ali je dodao „da ćemo mi sa naše strane učiniti sve i da činimo sve da pomognemo”, jer, kako je rekao, pitanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji za nas je od prioritetnog značaja.

Poseta generalnog sekretara NATO-a izaziva u Srbiji različite reakcije zbog intervencije NATO-a 1999, ali je Vučić dolazak Stoletenberga u Beograd ocenio „kao veoma važan i koristan za našu zemlju”, dodajući da je dobio poziv da u julu naredne godine poseti sedište NATO-a da se obrati članicama te organizacije. „Nema sumnje da ću, ako tada budem premijer, taj poziv prihvatiti, jer je to veoma važno za našu zemlju”, poručio je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije dodao je da je naš interes da avioni iz Beograda sleću u Prištinu i da će se i o tome razgovarati i sa NATO-om, kao i da je veoma važan program uništavanja viška municije, za šta je Stoltenberg najavio osnivanje fonda, čime bi se pomoglo Srbiji da uništi oko 200 tona viška municije.

Generalni sekretar NATO-a kaže da zna da postoje „snažna osećanja” u Srbiji u vezi s vojnom alijansom zbog intervencije pre 16 godina. On tvrdi da njihova intervencija nije bila protiv srpskog naroda, već da se radilo o „zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima”.

„Intervencija NATO-a okončala je višegodišnje ratovanje na Balkanu. Tokom intervencije preduzeli smo sve da sprečimo gubitak nevinih života i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija, za čim duboko žalimo”, rekao je Stoltenberg. On je izjavio saučešće porodicama na obe strane sukoba i svima koji su izgubili voljene.

„Danas sam ovde u vezi s novim početkom odnosa NATO-a i Srbije. Ovo je za nas važnije nego ikada, jer smo suočeni sa mnogim zajedničkim izazovima”, kazao je Stoltenberg ističući da je saradnja od obostrane koristi.

Premijer Srbije je naveo da NATO i Srbija ni danas ne moraju da se saglase o određenim pitanjima iz prošlosti, ali da je siguran da postoji dobra budućnost u međusobnim odnosima.

„Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja, a bili smo u nekom periodu eksperti za te stvari. Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono šta se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovodstvo, ali to su naše različite procene događaja iz prošlosti”, zaključio je Vučić.

Stoltenberg je kazao i da veruje u potencijale odnosa NATO-a i Srbije poštujući politiku neutralnosti, te da se raduje razvoju odnosa i političkoj i praktičnoj saradnji NATO-a i Srbije. Za Srbiju je kazao da igra važnu ulogu u izgradnji bezbednosti na Balkanu i širom sveta, kao i što pruža dobrodošlicu hiljadama izbeglica, ali i predsedavanjem OEBS-u i slanju vojnika u misije UN i EU.

Vučić je podsetio da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da unapređuje dobru saradnju sa NATO-om, ali je podsetio da ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom. On je ukazao da će se Srbija držati svoje skupštinske deklaracije i odluka o vojnoj neutralnosti, ali da postoji široki okvir za unapređenje saradnje sa NATO-om.

Sećanje na prvi sladoled na Kalemegdanu

Jens Stoltenberg je podsetio i na svoju vezanost za Beograd, gde je proveo deo detinjstva. Kako je rekao, naučio je koliko su bliski odnosi građana u Norveškoj i Srbiji i da on oseća ličnu povezanost sa Srbijom. U Beogradu je, kako je rekao, pojeo prvi sladoled na Kalemegdanu i igrao s vršnjacima „ringe, ringe, raja”, pa je zato, rekao je, „divno vratiti se ovde”.

NATO nije aktivirao član 5 sporazuma

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg kaže da posle terorističkih napada u Parizu nije bilo aktiviranja člana 5 NATO sporazuma, koji predviđa da ako jedna članica alijanse bude napadnuta – to predstavlja napad na sve.

„Ovo nije borba Zapada i muslimanskog sveta koji je na prvoj liniji borbe protiv terorizma, i često je prva žrtva, zato je potrebno podržati ga u toj borbi”, rekao je Stoltenberg.

On je podsetio da je taj član 5 bio aktiviran samo jednom, posle terorističkih napada 11. septembra 2001. u kojima je stradalo hiljade ljudi u SAD, ali i da se to nije desilo u slučaju terorističkih napada u Madridu i Londonu. „Ali postoji mnogo drugih načina na koji NATO može dati svoj doprinos”, rekao je Stoltenberg i naveo da su SAD kao vodeća zemlja u NATO-u takođe i vodeća nacija u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države.

Stoltenberg: Niko ne sme da se meša u odluku Crne Gore

Jens Stoltenberg izjavio je da odluku o članstvu Crne Gore u NATO-u donose Crna Gora i članice saveza i da niko drugi nema pravo da se meša u takvu odluku. „Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbednosne saveze čiji deo želi da bude”, izjavio je Stoltenberg. On je dodao da će 28 zemalja članica na sastanku ministara spoljnih poslova 1. i 2. decembra doneti odluku da li će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo i da nijedna treća zemlja nema pravo da pokuša da interveniše u tom procesu.

Studenti FPN aplauzom dočekali generalnog sekretara NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Srbiju zato što kao lider u regionu promoviše mir i stabilnost. On je podržao napore Srbije na putu ka članstvu u EU, dodajući da njegova poseta Beogradu predstavlja snažan izraz saradnje Srbije i NATO. Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je veoma važno da Srbija unapredi odnos sa NATO, jer se, kako je rekao, u ovom trenutku suočavamo sa problemima, od kojih je terorizam najveći i gorući.

Interesovanje akademaca za tribinu „Bezbednost u Evropi” na Fakultetu političkih nauka bilo je veliko. Pola sata pre početka sva mesta u amfiteatru bila su zauzeta, a neki akademci su morali da stoje. Kada je u salu ušao Jens Stoltenberg publika ga je dočekala aplauzom. Pomalo iznenađen ovakvim dočekom, Stoltenberg je studentima otpozdravio. Desetak sekundi kasnije, u salu je ušao premijer Vučić i svi studenti su ustali i još jače aplaudirali.

Uz zahvalnost Stoltenbergu što je doputovao u Beograd, Vučić je ocenio da bi u srpskoj javnosti sigurno dobio poene ako bi izgovorio nešto loše i nepristojno, ali to, kako je rekao, ne može da uradi, jer je uveren da je važnije šta ćemo da uradimo za našu zemlju.

„Orijentisali smo se na budućnost, da govorimo o tome šta možemo da učinimo za buduće generacije. Ne kažem da od neprijatelja danas možemo da napravimo prijatelje, ali možemo da sačuvamo prijatelje koje imamo. Stoltenberg je čovek koji voli Srbiju i Beograd”, poručio je Vučić, koji je sinoć više puta bio nagrađen aplauzom akademaca.

Jens Stoltenberg je na početku obraćanja studentima, na srpskom jeziku rekao nekoliko rečenica, i podsetio na svoj život u glavnom gradu Srbije. U svom govoru Stoltenberg je kazao da NATO intervencija „nikada nije bila uperena protiv naroda Srbije, već je bila usredsređena na neprihvatljivo ponašanje vlasti u Srbiji”. Govoreći o evrointegracijama Srbije, Stoltenberg je rekao da kao Norvežanin ima puno iskustva sa pregovorima sa EU, jer je njegova zemlja jedina na Starom kontinentu koja je pregovarala o sporazumu sa EU, da bi potom, u dva navrata, glasala protiv njega.

„Mi smo eksperti u pregovorima sa EU. Ako vam treba podrška u pregovorima možemo pomoći, ali ne i u pobeđivanju na referendumima u vezi sa postignutim sporazumima”, našalio se šef NATO.

On nije želeo da spekuliše kojom brzinom bi tekao proces integracije Srbije u NATO, ako za to bude doneta odluka u Beogradu. „Suverena je odluka Srbije da li će u NATO. Ne bih da spekulišem o tome. Podsetio bih da NATO ima odlične odnose sa više neutralnih suseda kao što su Švedska i Finska”, rekao je Stoltenberg.

Premijer Vučić je podsetio na odluku Skupštine da Srbija bude neutralna, te potvrdio da se vlada toga pridržava. Primetio je i da je vreme za saradnju, posle 16 godina stalnog razvijanja mržnje i lošeg odnosa prema „onima koji su iz našeg ugla počinili ne baš lepe stvari, dok je iz njihovog ugla to malo drugačije”. „Nemamo ništa od toga da pričamo stalno o tome šta se dogodilo pre 16 godina, kao što se govorilo šta je bilo 1941, jer dolaze nove generacije o kojima je potrebno brinuti”, zaključio je Vučić.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Puni suverenitet u kontroli vazdušnog prostora

Izvor: B92, 20.Nov.2015

Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su uvedena 1999. godine...Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da Kfor u potpunosti relaksira zonu...

Nastavak na B92...

Šef NATO: Kfor ukida ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

Izvor: Prva.rs, 20.Nov.2015

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na pre konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, te ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.. To je, dodao je, konkretan izraz odnosa...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.