Kfor nije prekršio mandat UN

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor nije prekršio mandat UN

Brisel -- Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen odbacio tvrdnje da je Kfor tokom poslednjih događaja na severu Kosova prekršio mandat koji su mu poverile UN.

"Smatramo da je Kfor reagovao oprezno, odlučno i nepristrasno, poštujući mandat UN", izjavio je Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu.

Rasmusen je takođe ocenio da je politički dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, jedino rešenje za sve stanovnike Kosova, bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na njihovo etničko poreklo.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da Alijansa i dalje pridaje veliki značaj misiji na Kosovu.

"Kfor je dobar primer uspeha, pošto je žarište neutralisano u poslednjih 12 godina i nećemo dozvoliti da ponovo bude nasilja", poručio je on i dodao da će Kfor nastaviti da "ispunjava mandat, garantujući bezbedno okruženje i slobodu kretanja".

Rasmusen je izrazio zadovoljstvo zbog tesne saradnje Kfora i Euleksa na terenu, ocenivši da je ona nužna za uspeh.

"Međutim, nužan je i novi napredak na političkom planu", rekao je Rasmusen. "Mir, umerenost i dijalog su nužni za izlazak iz krize."

"Politički dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, jedino je rešenje za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovo etničko poreklo", zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Rasmusen je podsetio da je o tome nedavno razgovarao s političkim rukovodstvom u Prištini, kao i da je istu poruku u više prilika preneo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Pozvao sam sve strane da se konstruktivno angažuju u tom procesu", kazao je on.

"Voleo bih da vidim napredak svih zemalja i zajednica na zapadnom Balkanu u odnosima sa evroatlantskim strukturama - EU i NATO, a za to nam je potreban konstruktivan politički dijalog", poručio je Rasmusen.

Nema uslova za smanjenje broja vojnika Kfor-a

Bezbednosna situacija na Kosovu je krhka i još se nisu stvorili uslovi za smanjenje broja vojnika Kfora, smatra ministar odbrane Mađarske Čaba Hende.

Hende je izjavu dao mađarskoj agenciji MTI posle sastanka u Briselu sa komandantom snaga NATO u Evropi, admiralom Džejmsom Stavridisom.

Hende je kazao da se sa takvom pozicijom američkog admirala saglasila većina ministara odbrane zemalja NATO-a koja učestvuje na dvodnevnom sastanku u Briselu.

Mađarski ministar je rekao i da bi NATO trebalo da bude oprezan kada je reč o pitanju smanjivanja broja vojnika Kfora i da, pre povlačenja bilo kakvog poteza, oprezno ispita da li su se za tako nešto stvorili uslovi.

U ovom trenutku u okviru snaga Kfora na Kosovu služi 250 mađarskih vojnika, navodi MTI.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane Alijanse prvi je u nizu konferencija na kojima će ministri inostranih poslova i ministri odbrane pred održavanje samita Alijanse u maju u Čikagu pokušati da pronađu način da okončaju vazdušnu kampanju u Libiji i obuče avganistanske snage bezbednosti kako bi preuzele ozbiljniju ulogu u osiguravanju bezbednosti u zemlji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.