Kfor, 4.000 vojnika

Izvor: RTS, 05.Feb.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor, 4.000 vojnika

NATO razmatra dalje smanjivanje broja vojnika na Kosovu. Prema novom planu, sledeće godine broj će biti sveden sa sadašnjih 10.000 na svega 4.000.

Broj vojnika NATO na Kosovu, prema planu koji razmatraju čelnici tog saveza, mogao bi naredne godine biti sveden na manje od 4.000, što zbog "pozitivnih pomaka na Kosovu", što zbog potrebe da se te snage prebace u Avganistan.

Kako su za Internet portal >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radio-televizije Srbije potvrdili zapadni diplomati, plan za dodatno smanjivanje broja vojnika na Kosovu je, suštinski, spreman, ali ne i prihvaćen, a odluka o prebacivanju trupa će biti doneta posle izveštaja o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Iako odluka o daljem povlačenju nije doneta, diplomati u Briselu smatraju da u takav razvoj situacije ne treba preterano sumnjati, jer su Amerikanci, još ranije tražili da se kontigent postepeno svede na 2,500 vojnika, a i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen je stanje na Kosovu ocenio kao "pozitivno".

"Još nismo doneli odluku o sledećem koraku vezanom za reorganizovanje Kfora. Očekujemo preporuke naših oficira, pre nego što bilo šta učinimo", rekao je Rasmunsen na ministarskom sastanku u Istanbulu, kojem su prisustvovali i američki ministar odbrane Robert Gejts i specijalni izaslanik UN za Avganistan Kai Eide.

Najava novog smanjivanja broja vojnika usledila je svega nedelju dana pošto je NATO kontigent na Kosovu sveo na 10.500 vojnika. Posle ulaska snaga NATO na Kosovo, juna 1999. godine, na Kosovu je bilo više od 40.000 pripadnika tih snaga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.