Kertes ponovo oslobođen optužbi za bitumen

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kertes ponovo oslobođen optužbi za bitumen

Bivši direktor SUC-a Mihalj Kertes ponovo je oslobođen optužbi u vezi dve cisterne bitumena koje je prosledio 2000. godine s Carine u Novi Sad radi završetka obnove jednog od mostova srušenih u NATO bombardovanju Srbije.

Kertesu se sudilo jer je bitumen bio evropska donacija Subotici i namenjen za krpljenje gradskih saobraćajnica, a zbog preusmeravanja cisterni sumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja.

Osnovni sud u Subotici je, posle ponovljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << suđenja, juče objavio odluku kojom su odbijene optužbe zbog zastarelosti gonjenja. Postupak je ponovljen pošto je ukinuta presuda iz septembra prošle godine kojom je Kertes bio oslobođen optužbe jer je utvrđeno da nije izvršio krivično delo kad je 5. septembra 2000. prosledio u Novi Sad dve cisterne sa 44 tone bitumena radi obnove mosta.

Apelacioni sud u Novom Sadu je ukinuo tu presudu zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, nalazeći, između ostalog, da u postupku nije nesporno utvrđena ni dinarska protivvrednost 21.070 nemačkih maraka koliko je koštao bitumen. U osnovnoj optužnici iz 2005. dinarska protivvrednost bitumena bila je opredeljena na 421.402 dinara po stimulativnom kursu Narodne banke, a delo koje je Kertesu stavljeno na teret zastarelo je 5. septembra 2010 godine. Optužnica je izmenjena 15. jula 2010, a primenom crnog-uličnog kursa marke vrednost bitumena je povećana na 643.877 dinara i Kertesu stavljen na teret teži oblik dela.

U odluci novosadskog Apelacionog suda kojom je ukinuta presuda navedeno je da "nisu dati razlozi zbog čega se upravo takozvani ulični devizni kurs primenjuje, što može da ima značajne reperkusije i na druge krivičnopravne posledice za optuženog uključujući i eventualnu zastarelost krivičnog gonjenja". Naloženo je prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku među dokazima koje bude izvodio ponovo ispita veštake ekonomsko-finansijske struke u vezi dinarske protivvrednosti bitumena.

Optužnica tereti Kertesa da je 30. avgusta 2000, na carinskom prelazu Kelebija protivzakonito zadržao dve cisterne bitumena, a 5. septembra nezakonitim nalogom dodelio bitumen za završetak izgradnje novosadskog mosta, piše "Dnevnik".

Osnovni sud u Subotici je u svojoj prvoj oslobađajućoj presudi naveo da je "na osnovu izvedenih dokaza utvrđeno da je Kertes, prilikom prosleđivanja bitumena s Carine, postupao po imperativnom zahtevu Direkcije za obnovu zemlje koji se odnosio na izgradnju mosta što je bilo urgentno, pa postupanje po takvom nalogu isključuje bilo kakav umišljaj na strani okrivljenog da učini krivično delo, odnosno, protivpravnost i nezakonitost".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.