Keri u Kijevu: SAD žele dobrodošlicu novim članicama NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri u Kijevu: SAD žele dobrodošlicu novim članicama NATO-a

Sjedinjene Američke Države poželeće dobrodošlicu novim članicama NATO-a „kada one budu spremne“, izjavio je generalni sekretar Džon Keri na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u Kijevu.

„SAD se pridržavaju svoje politike otvorenih vrata: spremni smo da poželimo dobrodošlicu novim članicama, kada one budu spremne. Kako je rekao predsednik Porošenko, pred Ukrajinom je još dug put reformi u vojnom sektoru koji je deo dijaloga u okviru komisije Ukrajina—NATO“, rekao je Džon Keri.

On je naveo da Ukrajina još nije donela konačnu odluku o tome da li će predati zahtev za članstvo u NATO-u.

Američke sankcije protiv Rusije će biti produžene ako Moskva ne ispuni svoje obaveze o deeskalaciji konflikta u Donbasu, izjavio je Džon Keri.

„Nadamo se da će uskoro naše želje postati realne akcije koje će dovesti do promena nabolje. Ako Rusija izabere put deeskalacije i pune implementacije Minskog sporazuma, svi ćemo to podržati. Ako Rusija ne ispuni svoje obaveze, onda će sankcije ostati na snazi“, dodao je američki diplomata.

On je dodao da će za humanitarnu pomoć Ukrajini SAD izdvojiti 23 miliona dolara.

Keri se nalazi u poseti Ukrajini u okviru svoje dvodnevne turneje koja je počela posetom Gruziji. On će se u Kijevu sastati sa premijerom Ukrajine Vladimirom Grojsmanom, predsednikom parlamenta Andrejem Parubijem i šefom diplomatije Pavlom Klimkinom.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.