Kazale: Saveznici bi odgovorili na bilo koji zahtev Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 23:36

Kazale: Saveznici bi odgovorili na bilo koji zahtev Srbije

NATO pomaže Crnoj Gori u borbi protiv pandemija, a saveznici bi bili spremni i da odgovore na eventualni zahtev Srbije, kaže zamenik portparola Alijanse Pjer Kazale.

Kazale je za Glas Amerike rekao da NATO razmatra nove planove kako bi bio bolje pripremljen za eventualni drugi talas pandemije korona virusa i da se nada da će oni biti odoboreni na ministarskom sastanku u junu.

On dodaje da Srbija nije imala posebnih zahteva za pomoć od NATO, ali da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zato Turska pružila pomoć Srbiji, kao i Austrija.

"Tu su još neke interesantne stvari koje smo radili. Na primer, tu je naučni program koji imamo sa Srbijom, a kojim upravlja NATO. U njemu su češki naučnici koji su zajedno sa srpskim naučnicima pravili 3D štampane respiratore koji su uručeni srpskim bolnicama. To je naučni program NATO u kome je Srbija aktivna već godinama i to je jedan dobar primer kako se može koristiti za borbu protiv pandemije", rekao je Kazale.

Upitan da li će NATO odobriti pomoć ako to Srbija zatraži kroz program Partnerstvo za mir, Kazale odgovara potvrdno i dodaje da svaki i partner može da traži pomoć i da će se to procesuirati kroz mehanizam Centra za odgovor na katastrofe.

"I siguran sam da bi saveznici odgovorili na bilo koji zahtev Srbije", rekao je Kazale.

On je dodao da NATO mnogo toga čini kako bi pomogao svojim članicama u borbi protiv pandemije ističući da postoje razni mehanizmi, kao što je mehanizam za pomoć nakon katastrofa pod nazivom EADRČ (Evroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u slučaju katastrofa).

"To je organizacija koja je zapravo sprovela vežbe u Srbiji prošle godine na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova. To su bile vežbe reagovanja na katastrofe, kao što je zemljotres i slično. Ali to je mehanizam koji omogućuje saveznicima i partnerima da zatraže pomoć i onda ostale članice i partneri odgovaraju kako mogu da pomognu u tim slučajevima. Imali smo 15 zahteva raznih država preko ovog mehanizma i odgovora drugih saveznica koje bi im izlazile u susret kroz taj mehanizam", objašnjava Kazale.

On je dodao da postoje i razni mehanizmi za ono što zovu strateški avioprevoz, a što su, kako je naveo, veliki vojni transportni avioni koji mogu da nose desetine tona opreme širom sveta.

Naveo je da će NATO nastaviti da pomaže i dodao da Alijansa razmatra da napravi nove planove da, kada i ukoliko dođe do drugih pandemija ili drugog talasa ove pandemije, bude bolje pripremljena da odgovori.

Komentarišući upozorenje stručnjaka na mogući drugi talas zaraze, Kazale kaže da se u NATO razgovora o tome.

"U vojnoj komandi u Monsu kod Brisela prave se određeni planovi i nadamo se da će ministri odbrane dogovoriti to u junu. Tako ćemo biti u još boljoj poziciji da pružimo logističku i svaku drugu podršku, u slučaju da se pojavi drugi talas pandemije", rekao je on.

Na pitanje kakvu vrstu pomoći je dobila Crna Gora, Kazale kaže da je dobila mnogo pomoći od drugih saveznika, Turske i SAD.

"Imala je konkretne zahteve, a tu je i oprema koju Crna Gora dobija kroz ove mehanizme", rekao je Kazale i poručio da sve dok traje kriza države poput Crne Gore kojima treba pomoć mogu da nastave da je traže i da će je dobiti i od drugih članica i od NATO-a.

Povodom komentara na društvenim mrežama da Crna Gora ne dobija dovoljno pomoći od NATO, Kazale kaže da je teško znati koliko je uopšte dovoljno.

"Uvek može više, to moramo da prihvatimo. NATO članice jesu od samog početka pomogle i na poziv iz Crne Gore uputili smo dosta pomoći, medicinske i zaštitne opreme, ali i medicinskih zaliha za borbu protiv pandemije", rekao je Kazale.

Na pitanje šta NATO preduzima da odgovori na dezinformacije o tome koliku pomoć pružaju SAD i NATO, a koliku neke druge zemlje poput Kine i Rusije, Kazale kaže da NATO pomno prati dezinformacije i da je primetio njihov porast proteklih nekoliko meseci za vreme pandemije.

"Kada ih vidimo, radimo na odgovoru zavisno od toga da li želimo da ih osporimo ili želimo da ih strateški ignorišemo. Postoje različiti pristupi. Gde god se šire jasno je da mogu da budu veoma opasne, naročito kada je reč o zdravstvenim pitanjima", kaže Kazale i dodaje da je najbolji način za suprotstavljanje dezinformacijama da se iznese istina.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.