Kako je hrvatski ultimatum pobedio NATO

Izvor: B92, 14.Jun.2021, 09:59

Kako je hrvatski ultimatum "pobedio" NATO

Zagreb -- Samitu NATO u Briselu prisustvuje hrvatski predsednik, koji je najavio da neće podržati deklaraciju Aijanse ako se ne promeni formulacija koja govori o BiH.

Zoran Milanović naime "preti" da Hrvatska neće podržati tu deklaraciju ako se u njoj ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, a hrvatski Večernji list piše danas da je taj "ultimatum" šefa hrvatske države urodio plodom.

Kompromis je, navodi se, pronađen juče poslepodne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon čega je generalni sekretr Alijanse Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, neposredno pre njegovog poletanja iz Zagreba i obojica su se, kažu, složili "da je sad sve izglađeno".

Nacrt NATO dokumenta na 50 stranica spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom delu, među drugim zemljama, od Belorusije i Ukrajine do Kosova*.

Hrvatska je proteklih sedmica tokom usaglašavanja nacrta tog dokumenta, koji će biti usvojen na današnjem samitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za evroatlantski put BiH, treba izričito spomenuti reformu izbornog zakonodavstva, kao i Dejtonski sporazum i sa referencom na konstitutivne narode u BiH. Velike zemlje saveznice imali su na to primedbe i opirale su se toj hrvatskoj ideji, podseća Večernji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg uvažio "ultimatum" Milanovića o BiH?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021

Današnjem samitu NATO u Briselu prisustvuje hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je najavio da neće podržati deklaraciju Aijanse ako se ne promeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, a hrvatski Večernji list...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.