KPS obezbeđuje manastir Gračanicu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Avg.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS obezbeđuje manastir Gračanicu

Beograd -- KFOR odlučio da Kosovska policijska služba ubuduće obezbeđuje manastir Gračanica. U SPC-u kažu da će bezbednost monaha i manastira biti ugrožena.

Kako je saopštio KFOR, NATO je 9. jula doneo odluku da preda u nadležnost KPS-u vodeću ulogu u obezbeđivanju odabranih "objekata pod oznakom specijalan status".

To znači da KPS počinje da preuzima obezbeđenje pravoslavnih manastira na Kosovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odluka KFOR-a da prepusti obezbeđnje manastira Gračanica Kosovskoj policijskoj službi izazvala je reakcije zvaničnika Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je rekao da ovakva odluka KFOR-a "nikako ne doprinosi bezbednosti" i da je "shvata kao provokaciju i potez koji ne vodi miru, stabilnosti i izgradnji poverenja”.

KPS-u čuvanje svih manastira

Krajem meseca, KFOR će početi sa primopredajom lokalnoj policiji obezbeđenje pravoslavnih manastira na Kosovu, rekao je komandant KFOR-a Markus Bentler.

Ovaj korak je dugo i pažljivo pripreman i bio je moguć zato što je generalno bezbednosna situacija na Kosovu značajno poboljšana u zadnjih nekoliko godina, objasnio je Bentler.

On je naveo da će prenos nadležnosti na lokalnu policiju biti prvo izvršen u manastiru Gračanica kod Prištine.

On je ocenio da ovakva odluka uliva "uliva dodatnu nesigurnost i povećava nepoverenje kod srpskog naroda na Kosmetu”.

"Ovakav potez KFOR-a bez saglasnosti Beograda i Srpske pravoslavne crkve, ohrabruje Prištinu da i dalje vuče jednostrane poteze, ali ujedno predstavlja pokušaj da se loša bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini prikaže svetu, daleko boljom”, rekao je Bogdanović.

On je rekao „svi znamo" kako se KPS ponašala tokom martovskog nasilja 2004 i da "čuvanje srpskih svetinja i kulturno-istorijskih spomenika, ne može se prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje”.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović kaže da obezbeđivanje manastira Gračanica nikada nije bio problem s obzirom na većinsko srpsko stanovništvo koje živi u toj opštini.

"Ne očekujem nikakvu posebnu reakciju lokalnog stanovništva, pre svega, jer će ti KPS policajci biti pre svega Srbi. Takva je struktura i sastav stanovništva u policijskoj stanici Gračanici - da ih uglavnom čine Srbi, da su to policajci srpske nacionalnosti koji će jednako dobro štititi manastir u Gračanici kao što su to činili vojnici KFOR-a", rekao je Ivanović.

SPC nema poverenja u KPS

Vikarni episkop lipljanski Teodosije saopštio je da će odluka Kfora o prepuštanju zaštite manastira Srpske pravoslavne crkve Kosovskoj policiji, pogoršati i ugroziti njihovu sigurnost i bezbednost monaha, i upozorio da je odluka doneta bez saglasnosti SPC.

On je istakao da je više puta upozoreno da Kosovska policija nema poverenje ni SPC ni naroda Kosova, zbog odnosa prema uništavanju srpskih svetinja, naročito u martovskom nasilju 2004, i ocenio da je ta odluka politički motivisana.

Problem bi bio, kaže Ivanović, ukoliko bi Kfor prestao da obezbeđuje neke druge manastire kao što su Sveti arhangeli, Gorioč, Devič, Zočiste, Budisavci i Sokolica.

Prema njegovim rečima, broj vojnika KFOR-a se smanjuje i i razlozi za to su političke i ekonomske prirode.

"Zemlje odakle dolaze Kfor vojnici imaju problem da i u svojim sredinama objašnjavaju i opravdavaju ostanak tolikog broja vojnika. Drugi razlog je ekonomska kriza, koja je pogodila sve. Treći razlog je da situacija u Avganistanu nikako nije dobra”, objašnjava on.

Ivanović kaže da je svako smanjenje broja Kfor vojnika traumatična za stanovništvo, koje se naviklo na zaštitu međunarodnih snaga.

"Sada kada se ona smanjuje, kada se smanjuje broj vojnika, onda je bolje da se to čini na mestima gde je to relativno bezbedno. Mnogo bi bilo teže da se oni povuku sa onih mesta gde se susreću dve etničke zajednice, u situaciji kakva je danas - da nemamo izgrađen nikakav odnos, ni komunikaciju između tih zajednica”, zaključio je on.

Pod neposrednom zaštitom KFOR-a su srpski pravoslavni manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija.

"Nisam razgovarao sa Hisom"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da na proslavi Ilindana u Vučitrnu nije razgovarao sa koordinatorom Vlade Kosova za sprovođenje strategije za sever pokrajine Iljberom Hisom.

"S njim nisam razgovarao, između nas je sedeo (vladika) Amfilohije, ali smatram da makar i ovakvi neslužbeni kontakti sa predstavnicima kosovskih Albanaca mogu biti od pomoći", kazao je državni sekretar i dodao: "Pre ili kasnije moraćemo za sto za njima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.