KORAK OD SEDAM MILJA! Stoltenberg tvrdi da je ulazak Švedske u NATO na dohvat ruke, Turska i dalje PROTIV!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2023, 17:29

KORAK OD SEDAM MILJA! Stoltenberg tvrdi da je ulazak Švedske u NATO na dohvat ruke, Turska i dalje PROTIV!

Švedska sve više postaje integralni deo NATO alijanse.

Pridruživanje Švedske NATO je na dohvat ruke, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg posle sastanka u Briselu na kojem je razgovarano o prevazilaženju prigovora Turske da se Švedska pridruži NATO.

- Sada je vreme da se Švedska pridruži Alijansi - izjavio je Stoltenberg novinarima i naveo da je moguće da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uslediti pozitivna odluka na samitu Alijanse u Viljnusu sledeće sedmice, preneo je Rojters.

Generalni sekretar NATO kazao je da će sazvati sastanak sa turskim i švedskim liderima na samitu Alijanse sledeće sedmice u Viljnusu, gde će se raspravljati o pridruživanju Švedske NATO, kojem se Turska i dalje protivi.

- Ono što je važno je da sledeće sedmice imamo pozitivan ishod - rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa predstavnicima iz Turske, Švedske i Finske.

Turska je odbila da odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO, optužujući švedsku vladu da ne čini dovoljno da se obračuna sa članovima Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugima koje Ankara smatra ekstremistima.

Švedska je u maju pooštrila svoje zakone o borbi protiv terorizma, što bi trebalo da joj pomogne da dobije odobrenje da se pridruži NATO, navela je agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.