Jutarnji list: Hrvatska povukla svoje vojnike iz Iraka

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutarnji list: Hrvatska povukla svoje vojnike iz Iraka

Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika doneta je nakon što su Sjedinjene Države u Bagdadu dronovima likvidirali iranskog generala Kasema Solejmanija, piše Jutarnji list.
Jutarnji list je u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske nezvanično saznao da je 14 hrvatskih vojnika u ponedeljak uveče u sklopu operacije NATO-a evakuisano iz Iraka u Kuvajt.

Evakuacija se dogodila nakon odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO-a o suspenziji obuke iračkih vojnih snaga.
Odluka o povlačenju doneta je nakon eskalacije sukoba u Iraku zbog ubistva zapovednika specijalnih jedinica Kasema Solejmanija.
Hrvatska u sklopu ove misije u Iraku inače ima raspoređenih sedam vojnika, ali odluka o evakuaciji doneta je u trenutku kada je trebalo da se izvrši smena, pa se u Iraku zateklo 14 hrvatskih vojnika.
Sedam vojnika kojima je istekao mandat vraća se u Hrvatsku, dok ovih sedam kojima je mandat tek počeo u Kuvajtu ostaju do daljeg.
Operaciju evakuacije organizovala je američka vojska, koja je NATO-ovo osoblje u Kuvajt prebacila svojim helikopterima.
Čeka se odluka NATO-a o daljoj sudbini ove misije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.