Još 1.000 vojnika SAD u Avganistanu

Izvor: RTS, 06.Dec.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 1.000 vojnika SAD u Avganistanu

Naredne godine će još 1.000 pripadnika američke vojske ostati u Avganistanu, kako bi se pokrio privremeni manjak NATO snaga u toj zemlji, izjavio je odlazeći američki ministar odbrane Čak Hejgel tokom nenajavljene posete Avganistanu.

Predsednik Barak Obama je odobrio taj korak uprkos ranijem planu da se američke snage u Avganistanu u 2015. godine ograniče na samo 9.800 ljudi, prenosi AFP.

Do manjka u snagama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO će doći jer zbog produženih izbora u Avganistanu zapadne vlade nisu potpisale sporazume sa tom zemljom o svom doprinosu misiji nakon 2014. godine, koja je dobila naziv "Operacija odlučna podrška", istakao je Hejgel, dodajući da će se povećani broj američkih vojnika odnositi samo na prvih nekoliko meseci 2015, prenosi Tanjug.

Veći broj američkih vojnika ne menja ništa u njihovim zaduženjima - kao što je predviđeno, oni neće učestvovati u borbama već će samo obučavati i davati podršku avganistanskim bezbednosnim snagama.

Odlazeći šef Pentagona je napomenuo kako će američke trupe u Avganistanu u 2015. imati i "ogrančenu antiterorističku misiju", usmerenu protiv Al Kaide, kako bi se sprečilo da za ovu organizaciju Avganistan postane "bezbedno utočište iz kojeg bi ugrožavala SAD".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.