Jakšić: Pens će poručiti da migovi ne mogu da štite kao NATO

Izvor: N1 televizija, 01.Avg.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Pens će poručiti da migovi ne mogu da štite kao NATO

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić rekao je u Danu uživo TV N1 da će sutrašnji bilateralni sastanak potpredsednika SAD Majkla Pensa i premijerke Srbije Ane Brnabić, biti ceremonijalan. Ipak ističe da će Srbiji u Podgorici biti predstavljene mogućnosti u vezi sa članstvom u NATO.

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra na sastanku Američko-jadranske povelje gde će imati bilateralni susret >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, je program saradnje ustanovljen 2003. čiji je osnovni cilj jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO- Srbija u okviru povelje ima status posmatrača i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Jakšić je ocenio da će susret Brnabić i Pensa biti ceremonijalan kako bi se pokazalo da se kontakti održavaju, budući da veruje da je predsednik Aleksandar Vučić u svojoj agendi imao ozbiljnije teme o kojima je nedavno u Vašingtonu, razgovarao sa Pensom.

Ipak dodaje da će Srbiji u Podgorici biti ponuđena mogućnost izbora, i da će biti otvorene opcije u vezi sa dilemom oko članstva u NATO.

"Ako uđete u NATO vidite kakvu ćete imati zaštitu, ako mislite da ćete imati takvu zaštitu migovima 29, onda se varate'. Nema daljeg pritiska, vaše je da odaberete dalje i izaberete svoju budućnost", objasnio je Jakšić izrazivši očekivanje da će Pens sve države članice povelje podržati u njihovom evropskom putu, ali da će im istovremeno ponuditi članstvo u Alijansi.

Govoreći o odnosima SAD i Rusije, Jakšić je istakao da unutrašnja politička borba u Americi dobija spoljnopolitičke refleksije koje se prvenstveno odnose na Rusiju. Put od Bele kuće do Kongresa vodi preko Kremlja, slikovito objašnjava on i očekuje da će tako biti sve dok se ne završi unutrašnji dijalog u SAD, a da posle toga može doći do kontrolisane normalizacije odnosa, gde će Kongres kontrolisati predsednika Donalda Trampa da ne bude toliko euforičan oko odnosa sa Moskvom kao što je bio na početku mandata.

"U perspektivi treba očekivati neku normalizaciju, i to je za nas uvek dobra vest", istakao je Jakšić podsetivši da je Srbija “na liniji vatre” i da nije u prilici da se konfrontira ni sa kim, a ponajmanje sa silama kao što su Amerika ili Rusija.

Kada je reč o mogućnosti da Srbija uskoro, u okviru pristupnih pregovora sa EU, bude prinuđena da se izjasni o pridruživanju evropskim sankcijama Rusiji, Jakšić je rekao da ga ta tema podseća na odnos EU oko Kosova gde niko ne traži priznanje nezavisnosti pokrajine, već se traže druge stvari koje će omogućiti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Zato veruje da bi se Srbiji, ukoliko procenat saglasnosti sa spoljnom politikom EU podigne sa sadašnjih 64 odsto, progledalo kroz prste oko sankcija Rusiji, a dodaje i da se trenutno u Uniji može videti određeni stepen negodovanja zbog novih američkih sankcija Moskvi, što ukazuje na mogućnost i da EU u međuvremenu promeni svoj odnos prema Rusiji.

Jakšić kaže i da Crna Gora nije slučajno odabrana kao jedna od tačaka Pensove evropske turneje, budući da je Podgorica bila pod snažnim pritiskom Moskve uoči pristupanja NATO-u. 2

"Sva upozorenja, pritisci, pretnje... Zato je odabrana Crna Gora, da se podrži kretanje regiona ka NATO. Poruka je otprilike da samo članstvom u NATO možete da računate na veliku i direktnu pomoć najmoćnije sile sveta. To je način da se blokiraju i drugi interesi, Turske koja se pominje, Kine koja se pominje, a istovremeno i prilika da se promovišu i zapadne vrednosti", istakao je on.

Primećuje i da evropska turneja Majka Pensa ima i ličnu dimenziju za potpredsednika SAD, jer bi u slučaju impičmenta Trampa, upravo on postao predsednik.

Sisojev: Beograd pred izborom

Za Dan uživo TV N1 govorio je i dugogodišnji urednik ruskog lista Komersant Genadij Sisojev koji je ocenio da Pensova poseta Podgorici pokazuje da se Amerika vraća na Balkan, i to preko procesa širenja NATO.

Ističe, međutim, da malo ko, pa i Moskva, vidi Srbiju u NATO u doglednoj budućnosti, ali i da će Srbija uskoro biti prinuđena da odgovori na pitanje kome daje veći prioritet – Rusiji ili EU.

“Na to pitanje će morati da odgovori vrlo skoro, iduće godine kada otvore poglavlja koja se tiču politike bezbednosti i spoljne politike. Tada će se otvoriti pitanje usaglašavanja spoljne politike. Beograd gaji nadu da će se tenzije smiriti i da će se odnosi stabilizirati, ali zasad nema znakova da će biti tako”, ističe Sisojev.

Dodaje i da su odnosi Rusije i SAD ovih dana dodatkli najnižu tačku u poslednjih nekoliko decenija, i da već svi govore o povratku u doba Hladnog rata.

U Moskvi, prema njegovim rečima, očekuju i da će posle Crne Gore, i Makedonija postati članica NATO.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.