Jahjaga zahvalila Nulandovoj na podršci SAD: Put Kosova je put ka NATO

Izvor: Press, 13.Jul.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga zahvalila Nulandovoj na podršci SAD: Put Kosova je put ka NATO

Jahjaga je zahvalila Nuland za izuzetnu podršku SAD na stabilizaciji mira na Kosovu i u regionu i naglasila da je put Kosova, put prema Evropskoj uniji i NATO

''Intenzivnim angažovanjem Kosova sa Srbijom, Kosovo želi da stvara stabilnost na Kosovu i ojača njen suverenitet'', istakla je Jahjaga posle razgovora sa Nuland ocenivši da je dosadašnji progres veoma značajan.

Jahjaga smatra i da je sprovođenje sporazuma iz Brisela uz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << EU ključni faktor uključujući otklanjenje barikada koje, prema njenom mišljenju, ozbiljne prepreke u izgradnji dobrosusednih odnosa između dve zemlje. 

Presednica Jahjaga je obećala Viktoriji Nuland da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, da će biti prioritet i ukazala na potrebu uslovljavanja puta Kosova i Srbije u EU sa napretkom sprovođenja postignutih sporazuma u Briselu. 

Jahjaga je, govoreći o bezbednosti na Kosovu, istakla da su problem radikalne grupe i na Kosovu i u regionu i dodala da je Kosovo spremno da konstruktivnim zakonskim merama eliminiše pretnje po bezbednost građana. 

Kosovo neće biti tranzitni i bezbedni put za radikalne grupe i sarađivaće sa zemljama-saveznicama kako bi identifikovali grupe i eliminisali njihove pretnje. 

Govoreći o formiranju nove vlade Kosova, Jahjaga je visoko ocenila uspešno okončanje izbornog procesa na Kosovu i dodala da je ona ''zdušno angažovana da deluje kao faktor ujedinjena da bi obezbedila demokratsko funkcionisanje institucija koje treba da dovedu Kosovo u agendi u pravcu EU'', navedeno je u saopštenju. 

Pomoćnica američkog državnog sekretara je ponovila podršku SAD Kosovu i podržala pravac širokih evro atlantstkih integracija. 

Ona je dodala značaj dijaloga Kosovo - Srbija i sprovođenje sporazuma o normalizaciji postignutog 19. aprila prošle godine, navedeno je u saopštenju iz kabineta kosovske presednice.

Nuland je završila posetu Prištini, gde je nakon razgovora sa predsednicom Jahjagom, razgovarala i sa liderima političkih partija, a tokom popodneva stiže u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.