Ivancov: Većina stanovništva Republike Srpske protiv članstva u NATO

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: Većina stanovništva Republike Srpske protiv članstva u NATO

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je većina stanovništva Republike Srpske protiv pristupanja BiH NATO savezu i upozorio da bi ignorisanje volje jednog od tri konstitutivna naroda bilo u suprotnosti sa principima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ivancov je istakao da je očigledno da postoji ozbiljan rascep u društvu u BiH u vezi sa pristupanjem NATO.

„Većina stanovništva Republike Srpske je protiv članstva u ovoj vojnoj Alijansi, čiji ciljevi i zadaci u sadašnjoj fazi nisu nipošto jednostavni, a za mnoge ljude nisu jasni. Ne doprinosi poverenju srpskog naroda prema Alijansi ni njena uloga u dobu sukoba devedesetih godina prošlog veka u BiH i na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Ivancov za „Večernji list“.

Govoreći o promenama Ustava ili bilo kojeg drugog zakona, Ivancov je rekao da takve odluke treba donositi samo BiH i niko više, a Rusija se zalaže za bezuslovno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naveo je da problem „hrvatskog pitanja“ zaista postoji i ne može se prešutjeti, te da je potrebno tražiti rešenje i da to treba da učine sve zainteresovane snage u Federaciji BiH zajedno, u okviru postojećih ustavnih procedura.

Kada je reč o zatvaranju OHR-a u BiH, on je ponovio da je stav Ruske Federacije poznat – da se kontinuirano zalaže za njegovo zatvaranje u što kraćem roku. Ivncov je demantovao spekulacije u medijima u BiH o stvaranju vojne baze u Republici Srpskoj i da je postojeći humanitarni centar u Nišu „špijunski centar“.

„Rusija je zainteresovana za stabilan i miroljubiv razvoj svih balkanskih zemalja, uključujući BiH, u kojoj aktivno i dosljedno učestvuje u procesu stabilizacije, a jedan je od garanata Dejtonskog sporazuma“, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH.

On je naveo da Rusija ne utiče ni na koga i ne pokušava „uzdrmati situaciju“ na Balkanu, već naprotiv, gradi i razvija uzajamno korisne odnose sa svim zemljama regije na osnovu ravnopravnosti, dijaloga i saradnje.

Komentarišući optužbe iz Vašingtona da Ruska Federacija destabilizuje zemlje Balkana, Crnu Goru, Makedoniju, a preko Republike Srpske i BiH, Ivancov kaže da one dolaze uglavnom iz trećih i veoma dalekih zemalja, dok zemlje regiona i lokalni političari, na primer u BiH, imaju potpuno suprotna mišljenja.

„BiH, kao i Crnu Goru i Srbiju, pokušavaju na bilo koji način prisiliti na ispit lojalnosti – ili Rusija ili Zapad. Prema mom mišljenju, ovo je najgrublja greška“, istakao je Ivancov i dodao da nije moguće nekoga prisiliti na takav izbor koji može samo podeliti društvo u zemljama regije i stvoriti temelj za društveni sukob.

Ruski ambasador je naglasio da se Moskva zalaže za dugoročne kontakte i sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH, te sa svim konstitutivnim narodima.

Ivancov je rekao da Ruska Federacija ne prihvata bilo kakve sankcije, bez obzira protiv koga su one uvedene.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.