Istočnoevropske zemlje traže zaštitu NATO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istočnoevropske zemlje traže zaštitu NATO

Istočnoevropske zemlje su tražile od NATO da rasporedi dodatne snage u strahu od mogućeg napada Rusije.

To je za Vašington post rekao ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič, koji je istakao da njegova država, kao i susedne zemlje, žele da dobiju uveravanja od NATO da će ih obezbeđivati “dokle god je potrebno“, odnosno “dokle god imaju takvog suseda“, misleći na Rusiju.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << njegovim rečima, Letoniji je neophodno još kopnenih snaga NATO, trenutno se u toj zemlji nalazi oko stotinu naoružanih pripadnika Alijanse, međutim premijer Letonije se zalaže i za raspoređivanje oklopnih vozila blizu granice sa Rusujom.

“Razlog za to je stvarna potreba da odbranimo državu“, rekao je Rinkevič.

Litvanski šef diplomatije je istakao da opasnost od Rusije leži u “hibridnom ratnom stanju“ u kom Moskva pokušava da utiče i destabilizuje “celo društvo u regionu“.

Tokom prošle godine i Rusija i NATO su izveli veliki broj vojnih vežbi, međutim malo je verovatno da bi do stvarnog sukoba moglo da dođe jer su obe strane svesne posledica koje bi to moglo da izazove.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.