Izvor: Radio 021, 07.Nov.2019, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intersept: Handke imao jugoslovenski pasoš

Peter Handke, austrijski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost prošlog meseca, imao je jugoslovenski pasoš, objavio je portal Intersept, dodajući da je arhiv Nacionalne biblioteke Austrije obrisao fotografije pasoša sa svog sajta.

Prema navodima Intersepta, Handkeu je 15. juna, nedelju dana po završetku NATO bombarodvanja, u Ambasadi SRJ u Beču izdat jugoslovenski pasoš. Intercept je objavio fotografije pasoša, na kojima se vidi da u delu državljanstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << piše "Jugoslovensko".

Portal navodi da ja Austrijska nacionalna biblioteka 2015. godine dovršila mrežnu arhivu tekstova i fotografija vezanih za Handkeov rad i život, a da se na nejasnoj stranici o piščevim vezama sa Beogradom, nalazi bočna traka sa 16 umanjenih slika, uglavnom beogradskih znamenitosti. Do pre nekoliko dana, kada je Intercept počeo da radi istraživanje, postojale su i dve fotografije - naslovne i unutrašnje strane Handkeovog jugoslovenskog pasoša, tvrdi ovaj portal.

Dodaje da informacije o autorskim pravima nad sada nestalim fotografijama navode da su iz privatne kolekcije Hansa Vidriča. Kada je Intercept ranije ove nedelje kontaktirao Vidriča, on je objasnio da je Handke skoro deceniju unajmljivao vikendicu na njegovom imanju u Salcburgu.

Vidrić, koji se penzionisao kao dugogodišnji portparol muzičkog festivala u Salcburgu, rekao je da mu je Handke dao niz ličnih predmeta, uključujući rukopise i stare pasoše koje je on posle toga dao Nacionalnoj biblioteci. Vidrič je rekao da je jednom pitao Handkea za jugoslovenski pasoš, a pisac je odgovorio da ga je dobio jer je kao stranac morao da plaća višu cenu za hotele kada je putovao u Srbiju. Intersept piše da je Vidrić u ponedeljak i utorak odgovarao na pitanja, da bi u sredu zatražio da Intercept ne objavi fotografije pasoša. Kad je portal u četvrtak ponovo proverio arhivu Nacionalne biblioteke, fotografije pasoša su obrisane.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.