I Rusi traže istinu o bombama

Izvor: Večernje novosti, 05.Okt.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Rusi traže istinu o bombama

Potpisan memorandum o saradnji između ruskog i srpskog onkološkog instituta. Lekari iz dve države zajedno će istraživati veze NATO agresije i raka LEKARI iz Rusije uključiće se u ispitivanje uticaja NATO bombardovanja na broj obolelih od raka u Srbiji. To će biti jedan od rezultata sporazuma o saradnji koji su u petak potpisali predstavnici Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << za onkologiju i radiologiju Srbije i Nacionalnog instituta za istraživanja i radiologiju Ministarstva zdravlja Rusije. Lekari dve ustanove će imati mogućnost konsultacija i bržeg rešavanja komplikovanih slučajeva. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da je sporazum dokaz spremnosti za saradnju i naglasio važnost ispitivanja posledica NATO bombardovanja. - Zalagaćemo se da se ispitaju posledice upotrebe osiromašenog uranijuma - kaže Aleksandar Bocan Harčenko. - Oko toga moramo sarađivati na državnom nivou.ZRAČENjE I U MANjIM GRADOVIMA NAJVEĆI problem je nedovoljan broj aparata za radioterapiju - kaže prof. dr Danica Grujičić. - Kraljevo, Užice, Zrenjanin i drugi manji gradovi, takođe, trebalo bi da imaju radioterapijske mašine, zajedno sa edukovanim lekarskim kadrom. PROČITAJTE JOŠ - NATO BOMBARDOVANjE: Posle bombi više dece ima rak Profesor dr Danica Gru­jičić, v. d. direktora In­stituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže, za "Novosti", da ruski lekari očekuju obostranu saradnju i pomoć od srpskih stručnjaka. Najavljuje i nove aparate za dijagnostiku i lečenje, i proširenje Instituta. - Sledeće godine dobićemo linearni akcelerator i još jedan magnet, a krajem ove godine očekujemo skener, dva mamografa i četiri ultrazvuka - kaže prof. Grujičić. Direktorka Grujičić navodi da se proširenje dnevne bolnice na Institutu očekuje za nekoliko meseci. - Potrebno je da se napravi nova zgrada Instituta - kaže prof. Grujičić. - Pokušavamo da dobijemo prostor za roditeljsku kuću, a u planu je i Centar za lečenje sarkoma, od kojeg najčešće obolevaju mladi.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srpski onkolozi će ići PO ZNANJE I U MOSKVU

Izvor: Blic, 05.Okt.2019

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije potpisao je ugovor o saradnji sa Nacionalnim institutom za onkologiju Rusije te će, između ostalog, srpske i ruske kolege razmenjivati svoja iskustva u lečenju onkoloških pacijenata. Rusi su zainteresovani i za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.