Izvor: B92, 22.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Pavković traži oslobađanje

Hag -- Odbrana je od Haškog tribunala zatražila oslobađanje generala Nebojše Pavkovića, optuženog za zločine na Kosovu 1999.

Pavkovićev branilac Džon Akerman rekao je da su dokazi tokom suđenja, koje je trajalo od 2006.godine, pokazali da je Pavković, kao komandant Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme sukoba na Kosovu, naređivao zakonite akcije u borbi protiv terorizma i odbrani zemlje od NATO napada, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poštovanje ratnog prava.

Akerman je ocenio da tužioci nisu dali nijedan dokaz za tvrdnju da je Pavković bio akter "zajedničkog zločinačkog poduhvata" s ciljem da se sa Kosova protera značajan deo albanskog stanovništva, niti da je general svoje jedinice koristio protivno zakonu i ustavu.

"Nema dokaza da je Pavković sebi potčinjene jedinice koristio za činjenje zločina...Činjenica da su zločini mogli biti počinjeni nije dovoljna, tužioci su morali dokazati da je to učinjeno s namerom ili uz znanje optuženog", naglasio je branilac.

Optužbama za organizovano proterivanje albanskih civila, Pavkovićev zastupnik je suprotstavio tvrdnju da je masovan pokret stanovništva u pokrajini počeo istovremeno sa NATO bombardovanjem.

Advokat Akerman je, kao jedan od dokaza Pavkovićeve nevinosti, naveo da je on u maju 1999. na odvojenim razgovorima izvestio načelnika Generalštaba Dragoljuba Ojdanića, a zatim i predsednika SRJ Slobodana Miloševića o zločinima koji su počinjeni nad Albancima.

"Pavković je izvestio o zločinima i zatražio da bude osnovana državna komisija koja bi ih istražila. To ne bi učinila osoba koja veruje da će istraga optužiti nju, već, naprotiv, osoba koja zna da nema čega da se plaši, ali da nešto nije u redu", podvukao je branilac.

Po odbrani, osnivanje komisije za istraživanje zločina su tražili i general Ojdanić i tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović, ali je Milošević nije osnovao.

Akerman se zapitao gde su dokazi za tvrdnju optužbe da je Pavkovć svesno radio na ostvarenju cilja "zajedničkog zločinačkog poduhvata".

"Tih dokaza nema...Pavković nije ni deportovao, ni ubijao, ni silovao albanske civile", tvrdio je branilac.

Navod tužilaca da je Pavković kontrolisao "snage Srbije i SRJ" koje su činile zlodela, po zastupniku odbrane, znači da se zapravno "ne zna" ko su počinioci.

Akerman je uz to podsetio da general Pavković tokom kosovskog konflikta nije kontrolisao jedinice MUP Srbije zato što nije bilo sprovedeno naređenje o prepotčinjavanju policije vojnoj komandi.

Zajedno sa Pavkovićem, za prisilno premeštanje, deportaciju, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Završnu reč će u ponedeljak, 25. avgusta dati branioci generala Lazarevića.

Tužioci su u svojoj završnoj reči, početkom ove sedmice, zatražili da svi optuženi budu proglašeni krivim i osuđeni na kazne u rasponu od 20 godina do doživotnog zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.