I NATO uslov za ulazak Srbije u EU!

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I NATO uslov za ulazak Srbije u EU!

Srbija sigurno neće biti izuzetak od nepisanog pravila da je članstvo u NATO paktu uslov za ulazak u Evropsku uniju. Zbog toga vojna neutralnost naše države jednostavno nije održiva, ocenjuju sagovornici Pressa. Prema njihovim rečima, Unija ne želi da prijemom novih članica uveze i potencijalne bezbednosne rizike, zbog čega kroz članstvo u Alijansi traži garanciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bezbednosti. Sve istočnoevropske zemlje su bez izuzetka pre ulaska u EU morale da uđu u NATO, koji trenutno broji 28 članica. Osim SAD i Kanade, ostalih 26 članica su evropske države. Srbija je praktično okružena članicama NATO-a, pošto su Albanija i Hrvatska prošle godine pristupile Alijansi, a Makedonija, BiH i Crna Gora imaju status kandidata. LDP i SPO: Što pre
Predsednik Atlantskog saveza Vladan Živulović kaže da je vojna neutralnost Srbije neodrživa, ne samo sa vojnog, već i ekonomskog i političkog aspekta, jer EU i NATO blisko sarađuju. On ukazuje da su, osim Austrije, Finske i Irske, sve ostale 24 članice Unije istovremeno i u Alijansi.
- Ovde političari tvrde da naš ulazak u EU neće biti uslovljen ulaskom u NATO. A svi drugi su prvo morali u NATO - Hrvati, Bugari, Rumuni, Mađari, Slovenci, Estonci... Da li iko zaista veruje da će Srbija biti izuzetak? EU ne želi da uvozi probleme i sasvim je logično da pre prijema od buduće članice traži garanciju bezbednosti, a ona se dobija kroz članstvo u NATO - tvrdi Živulović.
On kaže da EU insistira na bezbednom okruženju da bi počela da daje novac iz svojih pretpristupnih fondova.
- A jedina moguća garancija je NATO. Nije to organizacija koja garantuje samo vojnu bezbednost, već i borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, nekompetentne vlade... Svako traži bezbednu atmosferu da plasira svoj kapital. Zato do sada ni velike banke ni investitori nisu došli u Srbiju. Neutralna Srbija bi postala ne samo vojna, nego i ekonomska „crna rupa" Balkana, pošto će inostrani kapital pre da ode u neku članicu NATO-a. Tamo je sigurniji. Političari treba da prekinu s demagogijom i jasno kažu: „Jesu nas bombardovali, ali nema tu emocija, ako želimo u EU i investicije, ekonomsku i vojnu stabilnost, rešenje je NATO" - tvrdi Živulović.
S njim se slažu i lideri SPO-a i LDP-a Vuk Drašković i Čedomir Jovanović.
- Predsednik Tadić kaže da Srbija može u EU 2015. ili 2016. godine. Ali, za to je neophodno da već ove ili početkom iduće godine u parlamentu bude odlučeno da Srbija uđe u NATO. Nema evropskih integracija bez atlantskih integracija. Poslednji je trenutak da se nekako zakačimo za neku papučicu voza koji ide ka Briselu - rekao je Drašković.
DS: Nije uslov
Jovanović je u nekoliko navrata govorio da je „članstvo Srbije u NATO suštinska garancija njene evropske budućnosti".
- Nijedna istočnoevropska zemlja nije postala članica NATO a da nije vrlo brzo postala članica EU, i nijedna zemlja nije ušla u EU a da pre toga nije bila članica NATO - izjavio je lider LDP-a u „Utisku nedelje".
S druge strane, portparol DS-a Jelena Trivan kaže da je politika DS-a o pitanju članstva u NATO „neodvojiva od zvanične državne politike koja je sadržana i definisana u Rezoluciji o vojnoj neutralnosti Srbije".
- Mi smatramo da Srbija treba da crpi sve beneficije iz Partnerstva za mir. Ja ne mogu da tvrdim da je ulazak u NATO preduslov za članstvo u EU. A da li je nekim zemljama članstvo u NATO-u bila prednost za članstvo u Uniji, to ne znam, ali znam da to nikada nije stavljeno pred Srbiju kao uslov za nastavak naših evropskih integracija - kaže Trivanova.
Ona nije želela da odgovori na pitanje da li bi se DS založio za ulazak Srbije u NATO, ako bi to bio uslov za nastavak evropskih integracija jer, kako kaže, ne može da „razgovara u hipotezama".   

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Vestervele: Podrška kandidaturi Srbije

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 01:10

Nemački šef diplomatije podržava zahtev naše zemlje za ulazak u Evropsku uniju: Važno je da srpski narod dobije odgovor od EU...Nemačka će biti među onim zemljama EU koje će podržati prebacivanje zahteva Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU Evropskoj komisiji na izradu mišljenja,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.