Humanost u režiji SAD

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2018, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Humanost" u režiji SAD

Povodom 19 godina od završetka NATO agresije na Srbiju, srpska udruženja Koreni iz Verone i Sloga iz Vićence organizovali su predavanje na kome su ugledni italijanski intelektualci, ali i nekadašnji oficiri Kfora, poručili da su "humanitarni ratovi" u režiji Amerike primeri korišćenja sile i nepoštovanja međunarodnog prava zarad sopstvenih interesa.

Na veoma posećenoj tribini "Kosovo juče, Sirija danas, humanitarni ratovi", organizovanoj u Vićenci, doktor političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nauka i stručnjak za Istočnu Evropu i Balkan Stefano Piloto najpre je objasnio genezu nastanka "humanitarnih ratova" od osnivanja UN podsetivši da se takvi ratovi, po pravilu, odigravaju pod okriljem NATO-a, a pod plaštom navodne borbe za ljudska prava i poštovanje međunarodnih zakona.

- Međutim, "humanitarni ratovi" koje vodi NATO ne poštuju pravo naroda da na demokratski način izabere svoje rukovodstvo, ne poštuju međunarodne rezolucije, ne donose mir i poštovanje ljudskih prava, nego smrt i razaranja - kazao je dr Piloto.

On je podsetio na intervenciju NATO-a u Bosni, a zatim i uključenje u konflikt na Kosovu.

- Intervencija NATO-a na Kosovu je ubrzala proces nezavisnosti, ali niko nije intervenisao, niti sprečio razaranja i ubistva koja su sprovodili Albanci - naveo je ovaj stručnjak.

Frančesko Moteran, nekadašnji major Kfora koji je pre odlaska na Kosovo kao doktor bio angažovan u više sličnih misija po svetu, priznao je da nigde nije video ništa slično onome što je video na Kosovu pošto su snage Kfora ušle na tu teritoriju.

- U vojnoj bolnici u Peći sam radio od 2005. do 2007, a uglavnom sam posećivao srpske enklave. Tamo su Srbi živeli u neverovatnim uslovima. Oni su živeli kao u nekom logoru okruženom bodljikavom žicom, a najviše me je pogodilo što niko, zapravo, nije obraćao pažnju na nepravdu i surovost kojoj su bili izloženi. Za vreme mog dvogodišnjeg boravka na Kosovu upoznao sam mnoge Srbe, uključujući i monahe iz Dečana. Svi oni su pokazali su da su veoma hrabri i velikog srca. Divim se činjenici da su opstali na svojoj zemlji uprkos teškim uslovima - poručio je major Moteran.

Stefan Vernola, novinar geopolitičkog časopisa "Euroazija" i koordinator centra za studiranje "Euroazija i Sredozemlje", ispričao je da su mediji širom sveta predstavljali Srbe kao genocidan narod, svaljujući odgovornost na srpsko rukovodstvo za sve ratove na području Balkana. Da bi se lično uverio u to, otputovao je na Balkan 1995. gde je upoznao jednu sasvim drugačiju stvarnost. Svoje utiske izneo je u tri knjige o Jugoslaviji i Kosovu i Metohiji.

- Najviše sam bio oduševljen slobodarskim duhom srpskog naroda koji u tolikoj meri nisam video ni kod jednog drugog naroda. Zadivio me je taj slobodarski duh i istovremeno zgrozila nepravda prema Srbima nakon što sam shvatio na kakve sve manipulacije su spremne velike sile da bi ostvarile u nekoj zemlji svoj uticaj i svoje interese - naglasio je Vernola.

Etore Beđato iz sektora za međunarodnu solidarnost u regiji Veneto govorio je o moći medija da stvaraju lažne predstave o pojedinim zemljama i ljudima.

- Na početku sam poverovao vestima da su Srbi krivi za sva zla na Balkanu. Ali, uverio sam se u suprotno posle posete KiM, gde sam obišao srpske enklave, narodne kuhinje, bolnice i manastire. Upitao sam se kako je moguće da žive u tako teškim uslovima, a da EU ne reaguje. Shvatio sam da je srpskom narodu naneta ogromna nepravda - naveo je Beđato.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.