Hrvatska i zvanično u NATO

Izvor: Blic, Beta, 02.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i zvanično u NATO

Hrvatska je od juče, zajedno sa Albanijom, i zvanično postala članica Severnoatlantskog saveza nakon što je u američkom Stejt departmentu predata ratifikaciona potvrda o prihvatanju članstva u Alijansi. Ivo Sanader, premijer Hrvatske, ocenio je da je njegova zemlja došla do cilja kojem je težila pune dve decenije.



Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, rekao je da je Hrvatska imala dva strateška spoljnopolitička cilja: ulazak u EU i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO, a sada je ostvaren prvi.

„Postajemo punopravna članica NATO i time smo ostvarili sigurnost za našu zemlju”, dodao je Mesić.

On je ocenio da NATO nije samo vojni savez već i savez koji štiti demokratske vrednosti, pa "ulazak u Savez potvrđuje da je Hrvatska usvojila i brani visoke demokratske standarde”.

Hrvatska će na jubilarnom 60. samitu NATO za par dana učestvovati kao punopravna 28. članica, ali je pred njom još dosta posla. Naime, dugoročnim planom razvoja oružanih snaga, vezanim za članstvo u Savezu, predviđeno je da će oružane snage imati 16.000 vojnika i 2.000 civilnog osoblja. Osam odsto pripadnika kopnenih snaga Hrvatske biće spremno za angažovanje u međunarodnim vojnim operacijama, a 40 odsto, odnosno oko 4.100 vojnika osposobljeno za učešće u operacijama van teritorije Hrvatske.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska i Albanija od danas članice NATO

Izvor: Mondo, 01.Apr.2009, 15:37

Svečanim polaganjem ratifikacionih dokumenata u Stejt departmentu Hrvatska i Albanija od danas postaju punopravne članice NATO.

Nastavak na Mondo...

Hrvatska i Albanija nove članice NATO-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009

VAŠINGTON - Hrvatska i Albanija postale su danas punopravne članice NATO saveza pošto su obe zemlje predale u Stejt departmentu u Vašingtonu dokumente o ratifikaciji pristupanja toj organizaciji u njihovim parlamentima...Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stejnberg je na svečanosti održanoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrvatska i Albanija postale članice NATO

Izvor: Danas, 01.Apr.2009

Polaganjem ratifikacionih dokumenata u američkom Stejt departmentu, Hrvatska i Albanija postale su juče punopravne članice NATO. Dokumente su podneli ambasadori Hrvatske i Albanije u Sjedinjenim Državama Kolinda Grabar-Kitarovići Aleksander Salabanda.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.