Hrvatska i Albanija u NATO-u

Izvor: B92, 01.Apr.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i Albanija u NATO-u

Mostar, Vašington -- Svečanim polaganjem ratifikacionih dokumenata u Stejt departmentu Hrvatska i Albanija od danas postaju punopravne članice NATO-a.

Hrvatska i Albanija dobile su pozivnicu za članstvo u NATO 3. aprila 2008. na samitu u Bukureštu, a 9. jula ambasadori 26 zemalja članica potpisali su u Briselu protokol o proširenju Saveza na te dve zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon toga usledio je proces ratifikacije u zemljama članicama NATO-a po čijem je završetku generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, početkom ove nedelje, u Zagreb i Tiranu uputio zvanične pozive za članstvo.

Na predstojećem samitu NATO u Strazburu i Kelu, 3. i 4. aprila, Albanija i Hrvatska ucestvuju kao punopravne članice.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer čestitao je danas premijerima Hrvatske i Albanije Ivi Sanaderu i Saljiju Beriši prijem u Alijansu, ocenivši da je reč o "velikom spoljnopolitičkom uspehu" koji su dve zemlje postigle.

Sanader kritikuje Sloveniju

Ivo Sanader (Beta)

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je Sloveniju da deblokira pregovore s EU i upozorio da bi zastoj Hrvatske u pregovorima mogao obeshrabriti susedne zemlje.

"Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora gledaju u Hrvatsku. Zapne li ulazak Hrvatske u EU, može sve zapeti, pa je stoga važno da Slovenija deblokira pregovore Hrvatske s EU", poručio je Sanader.

On je na predavanju koje je u održao na Filozofskom fakultetu u Mostaru, na temu "Evroatlantske integracije i bezbednost jugoistočne Europe", rekao da Slovenija blokiranjem pregovora Hrvatske s Evropskom unijom ugrožava načelo solidarnosti.

Strazbur: Spaljena zastava NATO

Antiratni demonstranti spalili su zastavu NATO-a na mostu koji preko Rajne spaja Francusku i Nemačku u Strazburu i izveli podrugljivi prikaz vazdušnog napada uoči samita tog vojnog saveza.

Hiljade ljudi pridružilo se demonstracijama protiv rata u Avganistanu i drugih misija NATO-a.

Demonstranti su se danas pravili mrtvi na trgu u Strazburu i puštali sirene za vazdušnu opasnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.