Hrvati šalju vojsku na granicu Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati šalju vojsku na granicu Rusije

Hrvatska bi već ove godine trebalo da se uključi u NATO-ovu operaciju "Enhanced Forward Presence" pod američkom jurisdikcijom, čije će sedište biti u poljskom gradu Ožiš. Reč je o multinacionalnoj vojsci pod zapovedništvom SAD-a u čijem će sastavu uz američke biti britanski i rumunski vojnici.

Kako saznaje "Jutarnji list", na zahtev Amerikanaca njima bi trebalo da se pridruži i jedna hrvatska jedinica višecevnih raketnih bacača SVLR 122BM-21 GRAD. Jednu jedinicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čine tri VBR sistema. Američka strana smatra da bi im SVLR 122 dobro došao kao vatrena potpora pešačkim jedinicama. Prema neslužbenim informacijama, tri VBR sistema zajedno s posadama trebalo bi da budu poslati u Poljsku krajem godine. Naravno, pre nego što ih pošalju njihovo slanje trebalo bi da odobri Sabor.

U blizini grada Ožiš nalazi se veliki vojni poligon na kojem bi trebalo da se uvežbava ova multinacionalna skupina. Posebnost ove lokacije je u tome što se nalazi oko 70 kilometara od “zone Suvalki” i oko 140 kilometra od Kalinjingrada, ruske enklave unutar Evropske unije u kojoj je najvjerovatnije smešteno nuklearno oružje.

“Zona Suvalki” deli rusko područje Kalinjingrada i rusku saveznicu Belorusiju na potezu od 60 km. Vojni stručnjaci već dugo upozoravaju: ako Rusija krene u konvencionalnu ili “hibridnu” akciju protiv jedne baltičke države, na tom području može vrlo lako partnerima u NATO-u preseći mogućnost dostave oružja i vojnika preko grada Suvalkija.

Nekoliko meseci nakon dolaska u Poljsku, hrvatska ojačana pešačka četa trebalo bi da bude upućena u Litvaniju u sklopu NATO operacije "Enhanced Forward Presence". Radi se o multinacionalnoj jedinici u kojoj bi trebalo da bude 1.200 vojnika iz Norveške, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, Hrvatske i vodeće zemlje Nemačke. Jedinica bi trebalo da bude smeštena kod litvanskog grada Rukla, gde se nalazi veliki vojni poligon. Prvi vojnici iz belgijskog kontingenta prošlog meseca su već stigli u Ruklu.

Prema neslužbenim informacijama, u Litvaniju bi bila upućena ojačana pešačka četa s oko 120 vojnika. Reč je o pripadnicima prve čete Tigrova. Zajedno s Tigrovima u Litvaniju bi bilo upućeno osam borbenih oklopnih vozila Patria CRO.

Odluka o slanju NATO-ovih snaga u baltičke države Litvaniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku, uz samu granicu s Rusijom, donešena je tokom NATO samita u Varšavi u cilju ojačavanja istočnih granica saveza od mogućeg udara Rusije.

Hrvatska je izrazila spremnost da učestvuje s do jednom pešačkom četom u okviru nemačke borbene grupe koja će biti raspoređena u Litvaniji, uz preduslov donošenja odluke Sabora o tome. U Ministarstvu obrane naglašavaju da je “učestvovanje u sklopu ojačane prednje prisutnosti komplementarno i s ambicijom Republike Hrvatske u izgradnji i održavanju sopstvene međunarodne verodostojnosti i odgovornosti i bitno doprinosi daljnjoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Republike Hrvatske unutar NATO saveza, kao i povećanju interoperabilnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske”, piše "Jutarnji list".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Hrvatska šalje vojsku na granicu Rusije

Izvor: OkRadio.rs, 15.Feb.2017

Hrvatska bi već ove godine trebalo da se uključi u NATO-ovu operaciju "Enhanced Forward Presence" pod američkom jurisdikcijom, čije će sedište biti u poljskom gradu Ožiš, saznaje Jutarnji list. Reč je o multinacionalnoj vojsci pod zapovedništvom SAD-a u čijem će sastavu uz američke biti...

Nastavak na OkRadio.rs...

I Hrvati bi da obuzdaju Rusiju, uključuju se u akciju NATO

Izvor: B92, 16.Feb.2017, 10:18

Zagreb -- Hrvatska ove godine u Poljsku šalje višecevne bacače raketa, a iduće godine u Litvaniju osam borbenih oklopnih vozila i 120 pripadnika „Tigrova“...Operaciju „Enhends forvard prezens“ (Enhanced Forward Presence) vode Amerikanci, sedište joj je u Poljskoj, a tamo su već američki,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.