Hladan tuš iz NATO

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 12:28

Hladan tuš iz NATO

NATO zvaničnik “ohladio” izglede da Ukrajina dobije borbene avione sa Zapada tokom svoje trenutne kontraofanzive.

“Diskusija o lovcima je važna, ali neće biti rešena u kratkom roku dok traje kontraofanziva“, rekao je Rob Bauer, oficir holandske mornarice i predsednik Vojnog komiteta NATO-a, u utorak na britanskoj radio stanici LBC, navodi Kijev Independent.

“Obuka tih pilota, obuka tehničara, osiguravanje da postoji logistička organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja zaista može da izdrži ove avione, neće biti dostupna pre kraja ove kontraofanzive“, dodao je on

Bauerove reči dolaze nakon što su brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Dansku i Holandiju, postale otvorenije za slanje borbenih aviona u Ukrajinu.

Samo prošle nedelje, Danska je počela da obučava ukrajinske pilote na F-16. Vršilac dužnosti ministra odbrane te zemlje Troels Lund Poulsen rekao je 26. juna da je Kopenhagen "preduzeo korak da započne obuku i dalje obrazovanje ukrajinskih pilota".

Međutim, nije u potpunosti potvrđeno slanje stvarnih aviona za ukrajinsku vojsku. Da bi se to dogodilo, Poulsen je aludirao da sledi vođstvo Sjedinjenih Država u omogućavanju takvih aviona.

"Verujem da su mnogi razočarani takvim vestima", rekao je za Njuzvik putem elektronske komunikacije penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Džefri Fišer, koji se već mesecima zalaže za slanje F-16. "Procenio sam dolazak F-16 u Ukrajinu u oktobru", dodao je on.

“Postoje jake indicije da se ovaj napor ne odvija tako brzo koliko bi mogao. Nedostatak vazdušnih snaga za podršku kontraofanzivi značiće više žrtava na bojnom polju”, zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.