Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD?

Izvor: B92, 25.Jun.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD?

Madrid -- Bivšem generalnom sekretaru NATO Havijeru Solani odbijena američka viza, zbog putovanja u Iran, zemlju koja je na crnoj listi SAD, piše "Pais".

Nekadašnji ministar poljnih poslova Španije za vizu je aplicirao jer je trebalo da održi govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu je ona odbijena elektronskim sistemom autorizacije "zbog posete neprijateljskoj državi", piše španski list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Solana je poslednji put posetio Iran 2013. godine, kada je išao na sastanak sa predsednikom Hasanom Rohanijem.

Izvori u američkoj ambasadi u Madridu nisu želeli da za "Pais" komentarišu konkretan slučaj, ali su precizirali da američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) automatski odbacuje zahteve ljudi koji su posetili bilo koju od sedam zemalja pogodjenih zabranom putovanja u SAD. Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

Solana je u razgovoru za "Pais" negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize.

Solana je bio generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. godine i predvodio je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Posle NATO bombardovanja i završetka mandata, Solana je postao generalni sekretar Zapadno-evropske unije, zatim generalni sekretar Saveta Evropske unije, a ubrzo potom, dobija i funkciju Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD?

Izvor: JUGpress.com, 25.Jun.2018

MADRID..Bivšem generalnom sekretaru NATO Havijeru Solani odbijena američka viza, zbog putovanja u Iran, zemlju koja je na crnoj listi SAD, piše “Pais”...Nekadašnji ministar poljnih poslova Španije za vizu je aplicirao jer je trebalo da održi govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.