Harland: Markale odabrane za okidač udara NATO

Izvor: Studio B, 16.Jul.2012, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harland: Markale odabrane za okidač udara NATO

Svedok optužbe Dejvid Harland izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je druga eksplozija na pijaci Markale u Sarajevu u avgustu 1995. bila "odabrana" kao "okidač" vazdušnih udara na položaje Vojske RS.

Suđenje Mladiću (69), optuženom za genocid u BiH, nastavljeno je jutros. Optuženi koji je krajem prošle nedelje bio u bolnici jer mu je pozlilo u sudnici, danas je, komunicirajući sa stražarima tokom pauze suđenja, u sudnici uradio nekoliko polu-sklekova, oslajanjući >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se rukama na sto ispred sebe.

"Markale su odabrane kao okidač. Da se nisu dogodile, VRS bi bila bombardovana par nedelja kasnije", posvedočio je Harland, dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić.

Harland je 1993-95 bio civilni zvaničnik Unprofora i politički savetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita  koji je naredio napade aviona NATO na VRS. Harland je obrazložio da je do tog trenutka kod većine u Unproforu i međunarodnoj zajednici sazrelo mišljenje da se rat u BiH neće moći okončati bez upotrebe vojne sile protiv srpske strane.

"Znači, Srbi nisu mogli da izbegnu NATO udare", sugerisao je branilac Lukić. "Ne, osim ako ne bi prestali da se bore", odgovorio je Harland.

Tezu odbrane da su civilne žrtve u Sarajevu bile posledica rata i da je VRS samo branila pred ofanzivama Armije BiH, Harland je, međutim, odbacio. Ponovio je da je u vreme, kao i prethodnih ratnih godina, artiljerija bosanskih Srba "terorisala" civile u Sarajevu nasumičnom vatrom bez vojne svrhe.

Po optužnici protiv generala Mladića, u drugoj eksploziji kod pijace Markale, 28. avgusta 1995, minobacačka granata ispaljena sa položaja VRS ubila je 43 osobe i ranila 75 građana.

Na sugestiju branioca Lukića da je francuski Unprofor istragom došao do drugačijeg zaključka, Harland je uzvratio da je u Unproforu u to vreme postignut "konsenzus" da je granatu ispalila VRS. Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je, pored ostalog, i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština.

Dok ga je Mladićev advokat ispitivao, Harland je potvrdio i da su Iran, Turska i neke zapadne sile 1995. slale naoružanje bosanskim Muslimanima uz prećutno odobrenje SAD.

"Znali smo da je Iran slao oružje u BiH kroz Hrvatsku uz znanje SAD. Hrvatska je te isporuke oporezivala tako što bi deo oružja zadržala. Takođe, na aerodrom u Tuzli su iz aviona u niskom letu spuštane isporuke oružja od pristalica sa Zapada i iz Turske", precizirao je svedok.

On je naznačio da je Unfprofor nije imao zadatak da to spreči, a da Savet bezbednosti to kršenje sopstvenog embarga na isporuke oružja u BiH nije kaznio "zbog umešanosti nekih članica" Saveta. Kada je Unprofor pokrenuo pitanje tih letova kod NATO, Alijansa je "odbila da sarađuje", rekao je svedok, na šta je optuženi Mladić klimao glavom u znak odobravanja.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Harland je potvrdio i da šest muslimanskih gradova pod zaštitom UN - uključujući Sarajevo i Srebrenicu - nije bilo demilitarizovano, ali je naznačio da su za demilitarizaciju bile zadužene zaraćene strane, a ne Unprofor.

Svedok je delimično prihvatio sugestiju odbrane da Unprofor i međunarodna zajednica nikada nisu pretili vazdušnim napadima Muslimanima, uprkos tome što su oni kršili primirja, niti su ih podvrgavali pritisku da prihvate mirovne sporazume, već su pretili srpskoj strani i napadali je. Jedino je, po Harlandovim rečima, komandant Unprofora Majkl Rouz na kratko "razmatrao" mogućnost da Armiji BiH 1994. zapreti vazdušnim udarima, ali samo da bi je primorao da poštuje primirje, budući da je znao da za takve udare ne bi imao međunarodnu podršku.

Harland je izjavio da mu je lider bosanskih Muslimana Alija Izetbegović lično rekao da "žali" što, pre izbijanja rata u februaru 1992, nije potpisao Kutiljerov mirovni sporazum, na šta je bio "ohrabren" sa Zapada. Taj sporazum bio je "darežljiv" prema Muslimanima, preneo je svedok ocenu Izetbegovića.

Međunarodna zajednica pritiskala je krajem rata vlasti u Sarajevu da prihvate sporazum po kojem bi, zajedno sa Hrvatima, imale 51 odsto teritorije, dok bi Srbima pripalo 40 odsto, rekao je svedok. Harland je kazao da su lideri bosanskih Srba, general Mladić i Radovan Karadzić želeli "zamrzavanje" frontova - u trenutku kada su kontrolisali 70 odsto teritorije BiH - pre nego što bi se pronašlo mirovno rešenje, u čemu su imali podršku Velike Britanije i Francuske. Takav pristup, međunarodna zajednica je 1995. odbacila kao pogrešan, zaključujući da se prvo vojnom silom mora izdejstvovati da Srbi izgube delove teritorije da bi bili primorani da ozbiljno pregovaraju o miru, posvedočio je Harland.

Harland je danas završio svedočenje, a proces Mladiću, koji je optužen i za progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95, biće nastavljen sutra.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.