Hag pokušava da prebaci kolektivnu krivicu na Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2011, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hag pokušava da prebaci kolektivnu krivicu na Srbe"

Tumačenja dešavanja na Balkanu, poput onih u haškoj optužnici protiv generala Ratka Mladića, nisu ništa drugo do pokušaj da se na Srbe prebaci kolektivna krivica za sve zločine i da se opravda oružana intervencija NATO-a i to bez obzira na činjenicu što su fakti u optužnici uglavnom odabrani tendenciozno, a ponekad i falsifikovani, smatra ekspert Instituta za slavistiku RAN Aleksandar Krasjov.

Krasjov je rekao da se retorika Haškog trubunala na račun >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbije pooštrava iz dana u dan, a geopolitički smisao datog pritiska direktno je proisticao iz slučaja Mladića, koji je u optužnici nazvan članom mešovitog zločinačkog poduhvata u koje su ulazili i pokojni predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i drugi ugledni predstavnici Srba.

On ističe da "sva pozivanja na genocid i diktaturu Slobodana Miloševića danas više nisu aktuelna, jer je već ustanovljeno da nikakvih hiljada i desetina hiljada žrtava na Kosovu nije bilo", prenosi "Glas Rusije".

"Što se tiče podataka o 8.000 muslimana tobože ubijenih u Srebrenici po naredbi Mladića koji figuriraju u optužnici, to u najmanju ruku izaziva sumnje. Ipak, ovu konstataciju zapadni lideri i javno mnenje priznali su kao aksiomu. Pa i mnogi srpski političari i državni poslenici već su se faktički solidarisali sa verzijom Haškog tribunala", istakao je Krasjov.

Analitičar Petar Iskenderov kaže da izjava glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serža Bramerca da Srbija posle Ratka Mladića treba hitno da uhapsi i izruči Hagu bivšeg lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića, ponovo je dovela u pitanje prave ciljeve Haškog tribunala i cenu zahteva koje on i dalje upućuje Srbiji.

Ispunjavanjem svakog zahteva od Srbije kao suverene države ostajaće sve manje i manje i to što ostane bez žurbe će se približavati Evropskoj uniji, a ovakva Srbija najverovatnije može konačno da se smiri pred pragom EU u svojstvu geopolitičkog otirača, ocena je ruskih analitičara.
Pogledaj vesti o: NATO,   Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.